#HajraVeszprem  #HelloCologne 

Hasznos infók Németországról és Kölnről

Éghajlat: Németország nyugati felének a Golf-áramlatnak köszönhetően az éghajlat enyhébb, bár az eső elég gyakori az eső. Május végén kellemes tavaszi időre lehet számítani 20-25 fok körül.

Időeltolódás: A magyarországi időhöz képest nincs.

Pénznem: Németországban a hivatalos fizetőeszköz az euró. Hitelkártyát szinte mindenhol elfogadnak. Bankkártyáról készpénzfelvétel az összes bank automatából megoldható.

Borravaló: Éttermekben 10-15 %-os borravalót várnak el.

Vám: Tekintettel arra, hogy Németország az egységes európai vámterület része, a vonatkozó vámszabályok megegyeznek az EU többi tagállamában alkalmazottakkal.

Elektromosság: 220 V, átalakító nem szükséges.

Egészség: Németországban ingyenes egészségügyi és sürgősségi ellátásra csak abban az esetben jogosult a kint tartózkodó magyar állampolgár, ha kiváltotta a lakóhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárnál az E111-es okmányt. A csapvíz iható, védőoltás nem szükséges.

Vízum: Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya típusú személyi igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak Németországba.

 Ha autóval közlekedünk – Németországban nincs általánosan kötelező sebességkorlátozás az autópályákon (az ajánlott sebesség 130 Km/h). A németországi autópályák (Autobahn) 65 százalékán nincs sebességkorlátozás. Gyakori a helyi (jól kitáblázott) korlátozás, melynek betartása kötelező. A közlekedési szabályok megsértői gyakori ellenőrzésekkel és magas bírságokkal (súlyosabb esetben szigorúbb szabálysértési vagy büntetőeljárással) számolhatnak. A sebességhatárok és a pihenő-idők betartását, az autópálya-használati díj (néhány rövidebb szakasz kivételével személygépkocsiknak nem kell fizetni) megfizetését rendszeresen és szigorúan ellenőrzik, szabálytalanság esetén magas bírságot szabnak ki. Számolni kell a javíttatás magas költségeivel is (a továbbhaladás súlyosabb műszaki hiányosság esetén csak a javítás után megengedett).

Felhívjuk a figyelmet a Németországra is érvényes gépjármű-biztosítás, valamint az érvényes okmányok fontosságára (vezetői engedély, rendszám, forgalmi engedély). Az alkohol vagy kábítószer befolyása alatti járművezetés Németországban sem megengedett. Németországban 40 euró pénzbírsággal sújtható az a gépjármű tulajdonos, aki gépjárművét nem az időjárási viszonyoknak megfelelő felszereléssel látja el.

Németországban meghatározott környezetvédelmi övezetek léteznek. Az egyes kijelölt zónákba csak előzetesen beszerzett matricával lehet behajtani, ennek hiányában megbírságolják a gépjármű vezetőjét. Kölnre vonatkozóan behajtási tilalom áll fent azon gépjárművekkel szemben, amelyek nem rendelkeznek a rendelet szerinti finompor-határérték betartását igazoló matricával. A behajtási tilalom az említett városok meghatározott területére, általában a szélesebb értelemben vett belvárosra terjed ki. A rendelkezés vonatkozik a Németországba utazó, a fenti zónákba behajtani szándékozó külföldi turistákra is. A matricával nem rendelkező gépjármű-vezetők a német jogszabály alapján 40 euró bírsággal sújthatók. A matrica egész Németország területére érvényes korlátlan ideig.  (Forrás: utikritika.hu)

Meccsek
THW KIEL - TELEKOM VESZPRÉM

18:00

2016.05.28, Köln