#CsakEgyutt  #magyarok  #Sportimadok 

Bordeaux, Marseille, Lyon – idén júniusban ez a három francia város áll a magyar futballszurkolók fókuszában, ugyanis itt játssza válogatottunk az Európa-bajnoki csoportmérkőzéseket. Nézzük sorban, hogy a mérkőzések előtt és után mivel tölthetjük el a szabadidőnket.

Marseille

Marseille a dél-franciaországi Provence-ban, a Földközi-tenger partján fekszik. Évszázadok óta Franciaország egyik legtekintélyesebb városa, nemcsak az ország legnagyobb kikötővárosa, de egyben a második legnagyobb francia városa címmel is büszkélkedhet. Igazi olvasztótégelye a kultúrának, ugyanis a város utcáin sétálgatva olyan érzésünk lehet, mintha körbeutaznánk a Földet. Hol egy hamisítatlan francia pékségbe botlunk bele közvetlen azután, hogy egy vietnámi étteremben ebédeltünk, hol egy arab bazárba. Békésen elférnek egymás mellett ezek a helyek, ugyanúgy mint a kis kínai boltok és a méregdrága butikok. A város sokszínűsége magával ragadja az embert, és annak ellenére, hogy Franciaország talán legveszélyesebb városának tartják, kis odafigyeléssel jól érezhetjük magunkat.

Ami kihagyhatatlan Marseille-ben:

 • a Notre Dame de la Gare, a római-bizánci bazilika, mely egyike a legszebb európai katedrálisoknak. Ez az impozáns, 19. századi épület a város legmagasabb pontján áll, így Marseille bármely pontjáról jól látható.
 • If vára, mely leginkább Duma Monte Cristo grófja című művéből ismert. A szigeten épült 16. századi kastély-börtön is egy izgalmas látnivaló, de már maga az ide vezető hajóút miatt is érdemes felkerekednünk.
 • Marseille emblematikus sugárútja, a La Canebiére, mely egykoron a város gazdaságát hivatott hirdetni. Igaz, napjainkra eleganciája jelentősen megkopott köszönhetően a sok olcsó üzletnek és a gyorsétteremnek, de még így is Marseille életének központi része.
 • Cassis, a kis üdülő halászfalu, mely Marseille-től mindössze 25 km-nyire fekszik, és fehér sziklás tengerpartjával, mediterrán éttermeivel, festői kilátásával kihagyhatatlan kirándulóhely.

 

Bordeaux

Bordeaux, a maga negyedmillió lakosával Franciaország dél-nyugati részén, Aquitániában, a Garonne-folyó két partján fekszik. Sokan úgy tartják, hogy Franciaország egyik legkevésbé franciás városa. Ezzel a véleménnyel lehet egyetérteni vagy vitatkozni, de az tény, napjainkra az egyik legnépszerűbb turistacélponttá vált. Sokan csak a bor miatt keresik fel ezt az Atlanti-óceántól mindössze 60 kilométernyire fekvő várost, pedig történelme és kiemelkedő gasztronómiája miatt is érdemes itt eltölteni egy kis időt

Ami kihagyhatatlan Bordeaux-ban:

 • a Szent Mihály bazilika, mely a második legmagasabb francia műemlék. A mellette álló, az 1400-as évekből származó gótikus, szabadon álló harangtorony tetejéről káprázatos kilátás nyílik a városra.
 • A Saint Catherine, a város sétálóutcája, kilométer hosszan tele üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal, ahol a legkisebb ajándéküzlettől a luxust kínáló boltokig mindent megtalálhatunk.
 • a számos borászat egyike, ugyanis a város neve hallatán kétségkívül a bor jut elsőként eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen a bordeaux-i borvidék kincsei messze földön híresek, évente körülbelül 700 millió palack bort termelnek.
 • Saint Emilion, az elbűvölő középkori kisváros, mely már az UNESCO világörökség része. A nagyvárostól mindössze néhány kilométerre épült, de mégis olyan, mintha csak egy mesébe cseppentünk volna girbegurba, meredek utcácskáival és festői házacskáival. Az itteni legérdekesebb látnivaló azonban a föld alatt vár ránk: mészkőbe vájt hatalmas, őskori barlangok, mely egykoron remeték lakhelyéül szolgált.

Lyon

Lyon már több mint kétezer éve épült a Rhône és a Saône folyó találkozásánál. Olyan mintha egy időkerékben ülnék, amikor végigsétálunk az UNESCO világörökség részét képező városközpontban. A kacskaringós utcácskák, a sejtelmes sikátorok, az élettel teli rakpartok egy más különleges világba repítik az idelátogatókat. De ha Lyon különlegességei közül csak egy dolgot emelhetnénk ki, akkor az a gasztronómia lenne. Nem véletlenül, hiszen a városban se szeri, se száma a remek éttermeknek, Paul Bocuse is innen indult világhódító útjára.

Ami kihagyhatatlan Lyonban

 • Lumiére Intézet és Múzeum, mely valaha a mozgófilm feltalálóiként tisztelt Lumiére-testvérek otthona volt. A múzeum kiállítási anyaga bemutatja a fotográfia és a film történetét.
 • a Saint-Antoine, a legforgalmasabb lyoni piac, ahonnét nem fogunk korgó gyomorral kijönni. Sajtok, tengeri herkentyűk, fűszerezett kolbászok, friss zöldségek és egzotikus gyümölcsök sora várja, hogy elkápráztassa a nézelődőket.
 • egy óvárosi séta, mert Lyonban barangolni nemcsak élvezetes, hanem egyben egy kalandos vállalkozás is, mert az óváros jellegzetességei, a traboules-ek, azaz a részben fedett átjárók sejtelmes kis utcákba, belső udvarokba juttatják a városnézőt.
 • egy kellemes vacsora a belvárosban, ahonnét a város közel 200, kivilágított műemléket is megcsodálhatjuk étkezés közben.

TOP 5 étterem Lyonban

Lyon Franciaország gasztronómiai fővárosa. Temérdek étterem közül lehet választani, mi most összegyűjtöttük az 5 legérdekesebbet.

 1. Canut et les Gones
  29 rue Belfort + 33 478 291723, lecanutetlesgones.com. Napi ajánlat: 10.50 euró, 3 fogásos á la carte vacsora: 28.50 euró. 
  Ez a gyönyörű belső designnal rendelkező étterem egy tipikus lyoni bisztró, azaz „bouchon”, mégis kicsit több annál. Köszönhető ez Junso Matsuno séfnek, aki egy cseppnyi japán ízvilágot is becsempészett a hagyományos francia fogások mellé.
 2. Le Jean-Moulin
  22 Rue Gentil, +33 478 373797, lejeanmoulin.fr. Hagyományos 3 fogásos ebéd menü: 13.50 euró, vacsora: 24.90 euró.
  Lyon egyik legtrendibb étterme, ahol bátran kísérletezhetünk kevésbé hagyományos fogásokkal.
 3. Bouchon Le Jura
  25 rue Tupin, +33 478 422057, lejura.cartesurtable.com. Napi menü ebédkor: 13 euró, vacsora: 26.50 euró.
  Lyon egyik legrégebbi étterme ez a kicsi, de annál hangulatosabb bisztró, ami 1867 óta várja az idelátogatókat. Specialtásai között található a csirkemáj-pástétom és a rántott pacal.
 4. Brasserie Chantecler
  151 Boulevard de la Croix-Rousse, +33 478 281369, cafechantecler.fr. 2 fogásos napi menü: 12.50 euró.
  Lyon vibráló sétálóutcája, a Croix-Rousse szomszédságában találjuk ezt a több mint 150 éve működő sörözőt, ahol isteni a konfitált kacsa egy kis mángold pürével.
 5. Le Sud
  11 place Antonin Poncet, + 33 472 778000, nordsudbrasseries.com. 2 fogásos napi menü: 22.10 euró.Nehéz úgy Lyonban tartózkodnunk, hogy elkerüljük Paul Bocuse nevét, hiszen a helyi piac, a főzőiskolája és a 3 Michelin –csillagos étterme is az ő nevét viseli. Mégsem ezeket ajánljuk, hanem a legújabb éttermét, a Le Sud-öt, ami egy tökéletes példája annak, hogy milliók nélkül is lehet egy briliáns éttermet létrehozni. A spárgás raviolit vagy a grillezett tőkehalat mindenképp érdemes megkóstolni.
Meccsek
AUSZTRIA - MAGYARORSZÁG

18:00

2016.06.14, Bordeaux
IZLAND - MAGYARORSZÁG

18:00

2016.06.18, Marseille
MAGYARORSZÁG - PORTUGÁLIA

18:00

2016.06.22, Lyon
MAGYARORSZÁG - BELGIUM

21:00

2016.06.26, Toulouse