#CsakEgyutt  #magyarok  #Sportimadok 

Közlekedés Franciaországban a Foci EB ideje alatt

A gépkocsival érkezőknek javasolt a nagy közlekedési csomópontokban leparkolni és onnan a tömegközlekedési lehetőségeket igénybe venni. A mérkőzések napján a járatokat sűrítik, több helyről közvetlen járatot indítanak a stadionhoz. Erre az időszakra kedvezményes napi jegyet lehet vásárolni. Több nagy parkolótól (pl. Bordeaux-ban a Chaban Delmas híd jobb partján kialakított parkolóból ingyenesen) közvetlen buszjáratokat (navetteket) indítanak a stadionhoz.

Bordeaux-ban a pályaudvar átépítés alatt áll. A teljes csarnok fel van állványozva, emiatt a peronok lényegesen leszűkültek, ami növeli a balesetveszélyt. A szurkolóknak az EURO2016 táblát követve, mielőbb el kell hagyniuk a pályaudvar területét. A gyalogos övezetekben a villamosvágány nincs fizikai akadállyal elválasztva a sétányoktól, csak útburkolati jelek jelzik a villamossíneket, illetve közlekedési lámpákkal figyelmeztetnek a villamos közeledtére. Ezért a gyalogos övezetekben is körültekintően kell közlekedni.

Vonatközlekedés esetén figyelni kell arra, hogy induláskor a „hagyományos” (karton) jegyeket a felszállás előtt automatában érvényesíteni kell (piros vagy sárga készülék, neve: compostage), ellenkező esetben büntetést szabnak ki a vonaton történő jegykezeléskor. Az elektronikus jegyekre ez nem vonatkozik.

Autó

Sebességkorlátozás:
– városban 50 km/h,
– városon kívüli úton 90km/h,
– gyors úton 110 km/h,
– autópályán pedig 130 km/h.

Az ittas vezetést szigorúan büntetik. A megengedett alkoholszint 0,5 mg, azaz két kis pohár bor. A biztonsági öv használata kötelező elöl és hátul is. Gyerekülés 25 kg-ig kötelező, az első ülésen pedig 10 évnél fiatalabb gyermek nem utazhat.

Autópályadíjak

Az autópályák fizetősek, kapurendszerrel működnek. A következő linken az induló és érkező város beírásával a program kiszámolja, hogy hány kapun kell majd áthaladni, és mindez mennyibe fog kerülni: http://www.autoroutes.fr/en/routes.htm.

Parkolás

A parkolás általában fizetős, a parkolási jegyeket a dohányboltokban, illetve automatáknál lehet beszerezni.

Vasút

A vonatokra minél hamarabb foglalunk jegyet, annál olcsóbb. A jegyeket a peronok elején lévő sárga automatáknál felszállás előtt érvényesíteni kell. A menetrendekről, illetve jegyárakról az alábbi linken lehet bővebben olvasni: https://uk.voyages-sncf.com/en/#/.

Taxi

A legjobb megoldás, ha elsétálunk egy közeli taxiállomásra, amelyeket „T” betűvel jelölt táblák jeleznek. Az utcán is leinthetünk taxit, ha a Taxi felirat világít, a kis fények alatta pedig sötétek, ez jelzi, hogy az autó üres.

Taxi oldalak: www.g7.fr, www.alphataxis.com, www.taxis-bleus.com

Autóstop

Az www.allostop.net, illetve a www.covoiturage.com oldalak segítségünkre lehetnek olyan sofőrt találni, aki elvisz minket a kívánt helyszínre. A fuvarokért fizetni kell.

Tömegközlekedés Lyonban

Lyonban és környékén kiterjedt tömegközlekedési hálózat van, amelyet a TCL konzorcium üzemeltet. A városban három normál és egy fogaskerekűként üzemelő metró-, három villamos-, két sikló-, több trolibusz és számos autóbuszvonal működik.

Egy jegy 1,60 Euró, ami 1 óráig érvényes és akárhányszor át lehet szállni vele. A 10 alkalmas jegy 13,7 Euró, a napi bérlet pedig 4,7 Euró. A jegyeket magunknak kell érvényesíteni, bármikor számíthatunk ellenőrzésekre. A metró területére beléptető rendszeren keresztül lehet bejutni. Az úgynevezett Lyon City Card-dal (1 nap: 22 Euró, 2nap: 32 Euró, 3nap:42 Euró) minden járművön ingyen lehet utazni, beleértve a hajókat is. Ezzel a kártyával több múzeumba is ingyenes a belépés, illetve biciklikölcsönzési és vásárlási akciók is járnak hozzá.

Pénteken és szombaton az éjszakai járatok óránként járnak, az útvonalak a következő linken megtekinthetők: http://www.tcl.fr/en/Discovering-TCL/Discovering-TCL/Pleine-Lune-night-buses.

Lyonban rendkívül fejlett a bicikliút-hálózat. Egész városra kiterjedő kerékpár kölcsönzési lehetőség van. A rendszer lényege, hogy városszerte különböző „bicikli-szigeteket” helyeznek el, ahonnan kölcsönözhetünk kerékpárokat.5 Euróért bankkártyával tudunk venni egy 7 napig érvényes kártyát. Ha a biciklit 30 percen belül visszavisszük bármely szigethez, nem kell a használatért fizetni, így akár 7 napig 5 Euróért használhatjuk a kerékpárokat. Az egynapos használat díja 1,5 Euró.

Útvonaltervező Lyonban: http://www.tcl.fr/en

 

Tömegközlekedés Bordeaux-ban

A városban 3 villamos-, és 65 buszvonal működik. A különböző vonalak más időpontban közlekednek, van, ami hajnali 5-től éjszaka negyed 2-ig, de van, ami csak este 8-ig. Az alábbi linken bővebb információt találunk (http://www.infotbc.com/en/node/4618). Fél 9-től este 7-ig hajókon is közlekedhetünk.

Az egyórás jegy 1,5 Euró, 5 jegy 6,7 Euró, 10 jegy pedig 12,4 Euró. Nap (4,6 Euró), heti (12,4) és éjszakai bérlet (2 Euró) is kapható. Utóbbi este 7-től másnap hajnali 5-ig bármilyen járműre felhasználható. City Pass itt is válható, ami múzeumokba, botanikus kertekbe és szervezett városnézésekre is felhasználható, a járművek korlátlan használata és különböző akciók mellett. Az úgynevezett Herbdo 7 napig korlátlan tömegközlekedést, parkolást és a biciklirendszer használatát teszi lehetővé 13,2 Euróért.

Bordeauxban is fejlett biciklikölcsönző rendszer működik. Ha tag vagy napi 1 Euróért 30 percig ingyen használható egy-egy kerékpár.

Tömegközlekedés Marseille-ben

Marseille-ben 2 metró, 3 villamos-, és több mint 30 buszvonal működik. A rendszer a másik két városhoz hasonló. A jegyek és bérletek árairól a következő linken tájékozódhatsz: http://www.rtm.fr/en/travellers-guide/buy-tickets/occasional-travel. A metrók átlagosan hajnali 1-ig közlekednek, de több busz és villamos jár éjfélig vagy 1 óráig.

Útvonaltervező: http://www.rtm.fr/en/travellers-guide/getting-around/route

Meccsek
AUSZTRIA - MAGYARORSZÁG

18:00

2016.06.14, Bordeaux
IZLAND - MAGYARORSZÁG

18:00

2016.06.18, Marseille
MAGYARORSZÁG - PORTUGÁLIA

18:00

2016.06.22, Lyon
MAGYARORSZÁG - BELGIUM

21:00

2016.06.26, Toulouse