#CsakEgyutt  #magyarok  #Sportimadok 

Bemutatkoznak a stadionok, ahol a magyar válogatott játszik

Bordeaux
Matmut Atlantique
Magyarország – Ausztria: június 14. 18:00
Cím: Cours Jules Ladoumegue, 33300 Bordeaux

Bordeaux új stadionja 2015 májusában nyitott 42 ezer férőhellyel. Az Európa-bajnokságon 4 csoportmérkőzésnek és egy negyeddöntőnek ad otthont.

A stadion Bordeaux északi részén fekszik 6 km-re a központtól. A bordeaux-i körgyűrű 4 / 4a / 4b-s kijárataitól (A630-tól a Parc des Expositions / Bx Lac felé) autóval könnyen megközelíthető. Tömegközlekedéssel a C villamossal lehet legkönnyebben elérni, a végállomáson, Parc des Expositions-nál kell leszállni.

A Bordeaux-i stadion melletti parkolóban a magyar szurkolóknak a P9-es parkoló lesz fenntartva. Ez 400 méterre van a Stadion bejáratótól. Érdemes idejönni már reggel, leparkolni és villamossal bemenni a központba. 20 perc és 3 euro ez EB napi jegy a tömegközlekedésre. A parkoló reggel 8 órakor nyit. 3050 autó tud itt parkolni.

parkolo1

Autóbuszok számára a P51-es parkoló lesz megnyitva. Ide az 5,5m-nél hosszabb autók állhatnak. Autóbusz parkoláshoz UEFA akkreditáció szükséges, amit a Sportimádók honlapon megtehettek.

A parkolóban a Sportimádók magyar nyelvű önkénteseket biztosít, akik segítik a helyiek munkáját. Sportimádók hosstessekkel találkozhattok emellett a reptéren, fan zone-ban és stadionban a jegyátvételi pontban is.

 

Marseille
Stade Velodrome
Magyarország – Izland: június 18. 18:00
Cím: 3 Boulevard Michelet, 13008 Marseille

A stadion 1937-ben épült, eredetileg a ’38-as világbajnokságra. Több felújítás után 2014 nyarán nyerte el mai formáját. Jelenleg 67 ezer fő befogadására képes. Az Európa-bajnokság alatt 4 csoportmérkőzésnek, egy negyeddöntőnek és egy elődöntőnek ad otthont.

A stadion Marseille déli részén helyezkedik el, körülbelül 3,5 km-re a városközponttól és 4 km-re a Saint-Charles-i vasútállomástól. A 2-es metróval lehet legkönnyebben megközelíteni, a Rond-Point du Prado vagy Sainte Marguerite Dromel megállóktól.

 

Lyon
Grand Stade OL
Magyarország – Portugália: június 22. 21:00
Cím: 10 Avenue Simone Veil, 69150 Décines-Charpieu

A stadiont 2016 januárjában adták át, közel 60 ezer fő befogadására képes. A nézőtér 3 szintes, a legközelebbi helyek mindössze 15 méterre vannak a pályától. Lyon évek óta várt az alkalomra, hogy új stadiont építhessen, az Európa-bajnokság kapcsán 2012-ben végre megkapták az engedélyt. A város 4 csoportmérkőzésnek és egy elődöntőnek ad otthont.

A Garnd Stade OL Lyon külvárosában, 10 km-re a városközponttól helyezkedik el. Kocsival az  N346 / E15-ös autópályáról a 6-os kijárattól könnyen megközelíthető. Tömegközlekedéssel a 3-as villamos  Decines Grand Large megállójától 10 perc sétával elérhető.

 

Kérdések válaszok a stadionokról

Milyen nyelveken lesznek a stadionban az információs táblák?

Két nyelven: angolul és franciául.

Van alsó korhatár a meccs látogatására?

Nincs alsó korhatár, viszont fontos, hogy a legkisebb gyermekek is csak érvényes jeggyel léphetnek a stadion területére.

Mikor nyitnak a kapuk?

A meccs kezdése előtt 3 órával.

Van orvosi ellátás a stadionban? Ingyenes?

Mind a tíz stadion területén lesz ingyenes orvosi ellátás.

Fotózhatok, illetve kamerázhatok a stadion területén vagy engedélyt kell hozzá vásárolni?

Magáncélú használaton kívül senki nem készíthet felvételeket és nem közvetíthet hang- vagy képanyagot, továbbá nem közölhet meccs adatokat (eredmények, statisztikák, információk, stb.). Szigorúan tilos interneten, rádión, televízión vagy bármilyen médián hangot, képet, felvételt, leírást vagy statisztikát közölni, sem részekben, sem egészben vagy asszisztálni ilyen tevékenységekhez.

Vannak dohányzásra kijelölt helyek a stadion területén?

Az összes UEFA EURO 2016-os helyszín szigorúan dohányzás ellenes. A stadion területén sehol nem lehet majd dohányozni. Ezzel a szurkolók egészségi állapotát is óvják, illetve a passzív dohányzástól védik a nem dohányzókat. E-cigarettát sem szabad használni!

Lehet parkolni a stadion területén? Hol lehet parkolási igazolványt szerezni?

Nem lesz elérhető parkoló a stadionoknál, a tömegközlekedést ajánljuk mindenkinek!

A belépéshez szükséges személyi igazolvány?

A stadion belépési rendszerét az UEFA EURO 2016 és más alkalmazható törvény szabályozza. Csak az arra jogos jegytulajdonosok léphetnek be a stadionba, kérésre érvényes fotós igazolványt (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) kötelező felmutatni.

Helyes magatartás a stadionon belül

Kivonat az UEFA és a Francia Labdarúgó Szövetség stadion és jegy szabályzatának 4-es pontjából. A teljes dokumentum eredeti nyelven itt érhető el: Stadium Rules for UEFA EURO 2016

4.1. Mindenki, aki belép a stadionba:

a, olyan módon kell viselkednie, hogy ne okozzon kárt, sérülést, ne veszélyeztessen és ne hátráltasson, illetve bosszantson senkit;

b, az UEFA és FFF által kijelölt személyek, a rendőrség, tűzoltóság és más mentőszolgálatok instrukcióját kövesse;

c, azt a helyet foglalja el, ami a jegyén meg van jelölve és a kijelölt hozzáférési útvonalat válassza. Az UEFA és FFF által kijelölt személyek, illetve a rendőrség biztonsági vagy más szervezeti/ operatív oknál fogva rendelkezhet máshogy, ebben az esetben be kell tartani utasításukat.

Rongálás vagy baleset észlelése esetén mindenki azonnal forduljon az UEFA és FFF által kijelölt személyekhez vagy a rendőrséghez.

Bejárás szigorúan csak a jegyen vagy akkreditáción feltüntetett helyekre érvényes.

4.2. További különleges kérés bármikor felmerülhet, hogy megakadályozzanak vagy csökkentsenek bármely életre, egészségre vagy tulajdonra leselkedő veszélyt. Az UEFA vagy FFF által kijelölt személyek vagy a rendőrség instrukciót minden esetben követni kell, az együttműködés visszautasítása kizárással jár.

4.3. Szemetet és üres csomagolásokat a stadionban elhelyezett kukákba és konténerekbe dobják.

4.4. A dohányzás – az e-cigarettákat beleértve – szigorúan tilos a stadion egész területén.

4.5. A fogadás is tiltott a stadionban.

Tiltott tételek és magatartás a stadiionokon belül

Kivonat az UEFA és a Francia Labdarúgó Szövetség stadion és jegy szabályzatának 6-os pontjából. A teljes dokumentum eredeti nyelven itt érhető el: Stadium Rules for UEFA EURO 2016

6.1. A következő tételeket tilos a stadion területére vinni, kivéve külön engedéllyel:

a, bármi, amit fegyverként használható, szúrni vagy vágni lehet vele, illetve másokat megdobni (projectile?), különösen hosszú esernyő, bukósisak, létra, szék, doboz, nagyobb táska, hátzsák, bőrönd és sport táska. Nem szabad olyan tárgyakat bevinni, ami 25cm * 25 cm * 25 cm-nél nagyobb vagy nem lehet a székek alatt tárolni.

b, üvegek vagy dobozos italok, és más olyan tárgyak, amelyek műanyagból, üvegből vagy más törékeny anyagból készültek, kivéve a bizonyítottan orvosi célokra használt készítmények.

c, tűzijátékok, fáklyák, füstpor, füstbombák vagy más pirotechnikai eszközök

d, gáz spray, gyúlékony anyagok, festékek, tartályok, melyek egészségre káros vagy gyúlékony anyagokat tartalmaznak

e, lézer mutatók (laserpointers?)

f, drónok, repülő tárgyak

g, fegyverek

h, alkoholos italok, drogok, stimulánsok vagy pszichotróp anyagok (kivéve bizonyítottan orvosi okokból)

i, bármilyen bántó, rasszista, idegengyűlölő, szexista, vallási, politikai, tiltott anyag, beleértve a diszkriminatív propaganda anyagokat

j, bármely promóciós, kereskedelmi tárgy vagy anyag, zászlókat, jelképeket, szimbólumokat és szórólapokat beleértve

k, transzparens- és zászlórudak. Kizárólag olyan hajlítható rudak megengedettek, amelyek nem haladják meg az 1 méteres hosszúságot és 1 cm-nél kisebb az átmérőjük.

l, 2 m * 1,5 m-nél hosszabb transzparensek vagy zászlók. Kisebb zászlók és transzparensek megengedettek, ha nem gyúlékony anyagból készültek, illetve összeegyeztethetőek a francia törvényekkel.

m, nagy mennyiségű papír vagy papírtekercsek

n, elektronikusan, mechanikusan vagy kézzel vezérelt hangkibocsátó eszközök, megafonok, autókürtök vagy vuvuzelák

o, profi fényképezők, kamerák vagy más profi hang- vagy képfelvételeket készítő eszközök. Tehát a fent említett eszközök csak személyes használatra és UEFA vagy FFF engedéllyel használhatóak.

q, állatok, kivéve kísérő kutyák

Bármilyen kétség esetén az UEFA vagy FFF által kijelölt személy, illetve rendőr dönthet arról, hogy az adott tárgy bevihető-e a stadionba.

6.2. A stadion területén a következő tevékenységeket szigorúan tilos végezni:

a, tárgyakat vagy folyadékot dobálni, kiváltképpen másik személy vagy a pálya irányába

b, tüzet gyújtani, tűzijátékozni vagy más pirotechnikai eszközt használni

c, bántó, rasszista, xenofób, szexista, vallási, politikai, illegális üzeneteket tartalmazó vagy diszkriminatív nézeteket kifejezni

d, olyan módon viselkedni, ami mások számára veszélyes, provokatív, fenyegető, diszkriminatív vagy sértő

e, UEFA vagy FFF engedély nélkül árucikkeket, jegyeket és promóciós vagy kereskedelmi anyagokat értékesíteni

f, olyan épületekre vagy felszerelésre mászni, amely nem arra hivatott

g, épületekre vagy felszerelésre írni, festeni vagy ragasztani

h, csak a kijelölt helyeket lehet mosdóként használni, továbbá szemetelni tilos

i, székekre felállni

j, oly módon elrejteni magunkat (főleg az arcunkat), hogy az akadályoztasson a felismerésben

A fenti lista nem teljes.

6.3. Ha az UEFA vagy az FFF nem ad külön engedélyt a következő tevékenységek szigorúan tilosak a stadion területén:

a, belépni olyan területekre (pl. különtermek, VIP, média), amelyek a nyilvánosság elöl zárva vannak, illetve külön jegy vagy akkreditáció szükséges hozzájuk

b, olyan területeket akadályozni, amelyek a forgalom számára nyitottak: gyalogutak, úttestek, bejáratok, kijáratok, vészkijáratok

c, a pályára vagy a pálya körüli területre belépni

A fenti lista nem teljes.

A stadion szabályok megszegésének következménye

Kivonat az UEFA és a Francia Labdarúgó Szövetség stadion és jegy szabályzatának 7-es pontjából. A teljes dokumentum eredeti nyelven itt érhető el: Stadium Rules for UEFA EURO 2016

A stadion szabályainak megszegése a következő büntetésekkel jár:

a, kiutasítás a stadionból, akár rendőröknek való átadás

b, a tettes (offender) kitiltása az összes stadionból az UEFA Euro 2016 egy részének vagy teljes idejére az akkreditációs vagy jegyértékesítés szabályainak megfelelően

c, a jegy, illetve bármely más UEFA Euro 2016-os jegy törlése és érvénytelenítése, amely a tettes birtokában van a jegyértékesítés szabályainak megfelelően

d, a tettes személyes adatainak felhasználása a releváns nemzeti futball szövetség vagy a rendőrség által, a megfelelő lépések alkalmazása érdekében (pl. nemzeti stadionból való kitiltás)

e, jogi eljárás kezdeményezése az UEFA, FFF vagy bármely más felhatalmazott személy által

f, francia törvény szerinti büntetések

Az UEFA-nak és az FFF-nek megvan a joga ahhoz, hogy saját belátása szerint bármely más jogorvoslatot alkalmazzon.

Meccsek
AUSZTRIA - MAGYARORSZÁG

18:00

2016.06.14, Bordeaux
IZLAND - MAGYARORSZÁG

18:00

2016.06.18, Marseille
MAGYARORSZÁG - PORTUGÁLIA

18:00

2016.06.22, Lyon
MAGYARORSZÁG - BELGIUM

21:00

2016.06.26, Toulouse