#CsakEgyutt  #magyarok  #Sportimadok 

NFIP bejegyzések

A rendőrség 8 szakembere segíti a kint tartózkodó magyar szurkolókat a labdarúgó Európa-bajnokság helyszínein. Olvasd tweetjeiket, praktikus tanácsaikat!

Hasznos információk Franciaországról

Éghajlat: Franciaországban az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger közelsége miatt az időjárás változatosabb és időnként szeszélyesebb, mint az adott évszakban Magyarországon. Lyonban 22 C, Bordeaux-ban 26 C, Marseille-ben pedig 24 C a júniusi átlaghőmérséklet.

Időeltolódás: A magyarországi időhöz képest nincs.

Pénznem: Franciaországban a hivatalos fizetőeszköz az euró. Hitelkártyát szinte mindenhol elfogadnak. Bankkártyáról készpénzfelvétel az összes bank automatából megoldható.

Borravaló: Éttermekben 10-15 %-os borravalót várnak el.

Vám: Tekintettel arra, hogy Franciaország az egységes európai vámterület része, a vonatkozó vámszabályok megegyeznek az EU többi tagállamában alkalmazottakkal.

Elektromosság: 220 V, átalakító nem szükséges.

Egészség: Franciaországban ingyenes egészségügyi és sürgősségi ellátásra csak abban az esetben jogosult a kint tartózkodó magyar állampolgár, ha kiváltotta a lakóhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárnál az E111-es okmányt. A csapvíz iható, védőoltás nem szükséges.

 1. február 1-től tiltott a „Nyilvános fedett helyeken való dohányzás” (pl. pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, éttermekben és kávézókban). A szabály megszegése 65 euró büntetést von maga után.

Konzuli szolgálat

A 2016. június 10- e és július 10- e között Franciaországban megrendezendő labdarúgó Európa Bajnokság idején a Magyar Konzuli Szolgálat helyszíni és mobil konzuli jelenlétet biztosít, elsősorban az alábbi esetekben nyújtandó segítség céljából:

 1. úti okmány (lehetőség szerint azonnal a helyszínen történő) pótlása,
 2. konzuli érdekvédelem az esetleges bűncselekmények elkövetésében érintett, vagy azok áldozatává váló személyeknek,
 3. konzuli segítségnyújtás az esetlegesen sürgősen szükségessé váló kórházi kezelés vagy haláleset során.

Ideiglenes ügynökség formájában biztosított állandó konzuli jelenlét lesz a három csoportmérkőzésnek helyt adó városban (Bordeaux, Marseille, Lyon), valamint kisbuszos mobil egység a bajnokság különböző helyszínein.

Az alábbi mérkőzések napján a Mobil Konzuli Egység a helyszínen, a szurkolói zónák közelében közvetlenül is elérhető lesz.

2016. 06. 14. AUT-HUN Bordeaux
2016. 06. 18. HUN-ICE Marseille
2016.06. 22. POR-HUN Lyon

ELÉRHETŐSÉGEK:

A telefonok ügyfélfogadási időben hívhatók:
Hétfő – Péntek: 10:00 – 18:00
Ügyfeleket telefonos egyeztetést követően tudunk fogadni.

BORDEAUX
Cím: 10, cours du Médoc, 33300 Bordeaux (link – Cours du Médoc megálló/B villamos)
Telefon: +33 (0)7 63 79 80 90
E-mail: consulate.BOD@mfa.gov.hu

LYON
Cím: 7, rue de la Poudrière, 69001 Lyon (link – La Poudrière megálló/C18-as trolibusz)
Telefon: +33 (0)7 63 77 80 90
E-mail: consulate.LYN@mfa.gov.hu

MARSEILLE
Cím: 27, rue Grignan, I.em., 13006 Marseille (link)
Telefon: +33 (0)7 63 73 80 90
E-mail: consulate.MRS@mfa.gov.hu

MOBIL KONZULI EGYSÉG
Telefon: +33 (0)7 63 69 80 90
Telefon: +33 (0)7 60 46 80 90
E-mail: consulate.BUS@mfa.gov.hu

A Mobil Konzuli Egység az alábbi helyszíneken áll rendelkezésre:

Bordeaux: 2016. június 13 – 15. (éjjel-nappal)
Marseille: 2016. június 17 – 19. (éjjel-nappal)
Lyon: 2016. június 21 – 23. (éjjel-nappal)

PÁRIZS

A fenti ideiglenes konzuli jelenlét mellett a Párizsi Nagykövetség Konzuli Osztálya folyamatosan a magyar állampolgárok rendelkezésére áll:

Cím: 7, square de Vergennes, 75015 Paris, Bejárat: 279, rue Vaugirard, Metro 12-es vonal, Vaugirard megálló
Telefon: +33(0)1 56 81 02 30, +33(0)1 56 81 02 31
Ügyelet: +33(0)6 83 25 43 62
E-mail: consulate.par@mfa.gov.hu

Kérjük azon magyar állampolgárokat, akik a játékokra utaznak, hogy a hatékonyabb konzuli védelem megszervezhetősége (biztosíthatósága) érdekében, adják meg utazási adataikat az Online adatlap konzuli védelemhez oldalon: https://konzved.mfa.gov.hu

A Külügyminisztérium kéri továbbá, hogy az esetleges problémák megelőzése céljából kiutazásuk előtt gondosan tanulmányozzák a Franciaországra, valamint az utazás során érintett egyéb országokra vonatkozó utazási tanácsokat a Konzuli Szolgálat honlapján: http://konzuliszolgalat.kormany.hu

Franciaországban szükségállapot van érvényben, a terror- fenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú. A rendőrség, csendőrség és más rendvédelmi szervek szükség esetén udvariasan, de határozottan és szigorúan fognak fellépni.

Mind a stadionba, mind a szurkolói zónába csak személyi átvizsgálás, a táskák átvizsgálása és detektoros átvilágítás után lehet csak belépni. Aki ennek nem hajlandó magát alávetni, nem léphet be. A szurkolói zónák általában déltől éjfélig tartanak nyitva, utána a területet el kell hagyni. A parkokban, Marseille-ben a strandokon, Bordeaux-ban a Garonne parti sétányon tilos kempingezni, piknikezni, nem javasolt autóban éjszakázni sem. Lakóautóval csak a kijelölt kempingező helyeken lehet az éjszakát eltölteni, a városi parkolókban nem. A rendőrség nem tolerálja a tilosban parkolást.

Egészségügyi ellátás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a legtöbb kórházban elfogadják. Tekintettel azonban arra, hogy Franciaországban magas az egészségügyi szolgáltatások önrész díja, amit azonnal és helyben szükséges fizetni, érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé kiegészítő biztosítást kötni.

A főbb típusú kezelésekért az alábbi önrészt kell téríteni:

 • orvosi kezelés: a kiadások 30%-a + 1 EUR kezelésenként, de legfeljebb 4 Euro naponta
 • laboratóriumi tesztek: a kiadások 40%-a + 1 EUR kezelésenként, de legfeljebb 4 Euro naponta
 • gyógyszerek: gyógyszerfajtától függően 35-85%-ig
 • kórházi kezelés: a kiadások 20%-a vagy 18 EUR/nap

Az önrész kifizetése nem kerülhető el. Amennyiben arra rendkívüli okokból mégsem kerül sor a helyszínen, annak összege biztosan számlázásra kerül a magyarországi címre, amit a budapesti francia nagykövetség szigorúan behajt.

Amennyiben valakinél nincs egészségügyi kártyája, de a társadalombiztosítási jogosultsága fennáll, akkor az ellátás költségeit teljes egészében a helyszínen kell kifizetni. A költségek utólagos megtérítése érdekében a kiállított számlát és a kifizetésre vonatkozó igazolást a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnak lehet benyújtani az ellátás igénybevételétől számított hat hónapon belül.

Franciaországban az orvosok túlnyomó többsége, de időnként még a kórházi szolgáltatók sincsenek szerződéses viszonyban a közfinanszírozott rendszerrel. Amennyiben (magán) szolgáltatás igénybevételének valószínűsége fennáll (pl. fogproblémák), akkor érdemes külön egészségügyi biztosítást kötni valamelyik biztosítótársaságnál.

A legegyszerűbb orvosi vizsgálat díja 23-27 EUR, a szakorvosi vizsgálat díja 40-70 EUR.

Mit szabad és mit nem közterületen

A Külügyminisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy olyan esetekben, ahol a szabálysértés/bűncselekmény megítélése, illetve a bírság/büntetés megállapítása mérlegelés alá eshet, a Franciaországban érvényben lévő szükségállapot következtében várható azok szigorúbb megítélése.

 • alkoholfogyasztás kis mértékben megengedett, de kerülendő a részegség
  Megjegyzés: amennyiben a rendőrség úgy értékeli, hogy a szurkolók túlzott alkoholfogyasztása a közrendet veszélyezteti, 24 órán belül saját hatáskörben hozhat olyan határozatot, mely megtiltja az alkoholfogyasztást közterületen.
 • drogok birtoklása tilos, árusításuk fokozottan büntetendő
 • általános utazási szabályok betartása, ellenkező esetben pénzbírság
 • gyorshajtás: nagyon szigorú ellenőrzés várható, motoros rendőrök bevonásával helyszíni bírságkiszabás és annak azonnali, készpénzben történő behajtása. A helyszíni kifizetés megtagadása esetén a rendőr visszatarthatja a forgalmi engedélyt és a jogosítványt. A bírság a sebességtúllépés mértékétől függően általában 40-80 EUR között mozog, de ennél magasabb is lehet.
 • sátorozás, piknik a parkokban tilos
 • hangos éneklés 22 óra után tilos
 • közterületi tárgyakra, szobrokra felmászni, szökőkutakban fürdeni tilos
 • bárminemű rongálás, pirotechnikai eszközök, szúró tárgyak, fegyverek birtoklása büntetendő
 • agresszív magatartás, fizikai és verbális erőszak, faji vagy homoszexuális alapú inzultus büntetendő
 • tiltott szimbólumok, zászlók megjelenítése tilos
 • szurkolói csoportok közötti „párbaj” tilos
 • jegyek feketepiaci adásvétele büntetendő
 • szurkolói zónába csak 25cm x 25cm x 25cm méretű táska vihető be

 

Meccsek
AUSZTRIA - MAGYARORSZÁG

18:00

2016.06.14, Bordeaux
IZLAND - MAGYARORSZÁG

18:00

2016.06.18, Marseille
MAGYARORSZÁG - PORTUGÁLIA

18:00

2016.06.22, Lyon
MAGYARORSZÁG - BELGIUM

21:00

2016.06.26, Toulouse