#GyerunkGyerekek  #Sportimadok 

Közlekedés Szentpétervárot

A szentpétervári közlekedés jól kiépített és viszonylag olcsó. A közlekedési morál viszont elég elszomorító, gyalogosként és autósként is nagyon oda kell figyelni, sokszor nem túl előzékenyek a sofőrök és egész nap nagy a forgalom. Ha a térképen egy távolság kicsinek tűnik, ne higgyünk neki, szélesek az utcák, nagyok a háztömbök, így minden messze van.

Tömegközlekedés

A buszok, villamosok és trolik általában reggel 6-tól hajnali 1-ig közlekednek, napközben viszonylag sűrűn. A menetjegyek átlagosan 4 rubelbe kerülnek, és a vezetőnél lehet megvásárolni őket.

Buszok

Sárga-fehér jelzésű táblák jelzik a megállót, a menetrendek ritkán vannak kirakva. Körülbelül 20 percenként járnak

Marsrutka

Úgynevezett iránytaxik, amelyek fix útvonalon közlekednek és bárhol leinthetők. Jellegzetes sárga színükről könnyen felismerhetők. Az út hosszától függően fix árasok, 15-24 rubelbe kerülnek, körülbelül 50%-kal drágábbak, mint a buszok.

Villamosok

Elég régiek és rossz állapotban vannak, a megállók piros-fehér jelzésűek.

Trolik

Jól kiépített hálózat, kék-fehér jelzésű táblákkal. A 10-es troli jó alkalom városnézésre, keresztülvisz az egész Nyevszkij proszpekten.

Metrók

A szentpétervári metróállomásoknak megvan a hangulata, mindegyiket nevének megfelelően díszítették. A 4 metróvonalon közlekedő járművek 20 rubeles zsetonnal működnek, amelyek elektromos kapukkal működnek. A hét nap alatt 10 útra érvényes jegy 165 rubelbe, a 15 nap alatt 20 útra érvényes jegy pedig 315 rubelbe kerül. Mágneskártyákat is vásárolhatunk, ezek több utazásra alkalmasak, buszokra és trolikra egyaránt, és a megfelelő összeget mindig lehúzzák a kártyáról. A szerelvények 5:45 és éjfél, valamint fél 1 között járnak, napközben pár percenként.

Taxik

Sárga színűek sakktábla-mintával az oldalukon. A szállodáknál szerződéses autók állnak, ezek drágábbak a normál taxiknál. Az utcán leintett taxikkal vigyázni kell, gyakran be se kapcsolják a díjszámlálót és a turistákat sokszor átverik, így ajánlott az árban előre megállapodni.

Csasztnyik

Ezek olyan „illegális” taxik, amiket bárki leinthet (tenyérrel lefelé). Nagyon sok autó megáll a stopposoknak, majd elkezdődhet az alkudozás. Főleg az éjszakai közlekedés része.

Autóbérlés

Személyautót és minibuszt csak sofőrrel lehet bérelni. A Hertz-nél és a Europcar-nál lehet sofőr nélkül is, de sokkal magasabbak az árak, mint általában.

Hajók

Júniustól szeptemberig a város csatornáin városnéző hajók közlekednek. A Nyevszkij proszpket és a Fontanka- csatorna találkozásánál félóránként indulnak, 200 rubel körül van a menetjegy.

Vonatok

Nyugat-Európából a Varsói, Viteybszki vagy Balti pályaudvarra, Moszkvából pedig a Moszkvai pályaudvarra érkeznek vonatok.

Légi közlekedés

Szentpéterváron 2 reptér van, a nemzetközi járatok a Pulkovo 2-re, a belföldi járatok pedig a Pulkovo 1-re érkeznek. Mindkét reptér 17 km-re található a belvárostól. A Pulkovo 2-től a 13-as busszal lehet a Moszkovszkaja metróállomásra eljutni, ahonnan a városközpont metróval elérhető.

Meccsek
SZLOVÁKIA - MAGYARORSZÁG

12:15

2016.05.07, Szentpétervár
MAGYARORSZÁG - KANADA

12:15

2016.05.08, Szentpétervár
MAGYARORSZÁG - FRANCIAORSZÁG

20:15

2016.06.10, Szentpétervár
FINNORSZÁG - MAGYARORSZÁG

20:15

2016.06.11, Szentpétervár
EGYESÜLT ÁLLAMOK - MAGYARORSZÁG

16:15

2016.06.13, Szentpétervár
MAGYARORSZÁG - FEHÉROROSZORSZÁG

16:15

2016.06.14, Szentpétervár