#HajraMagyarok  #Sportimadok 

Kolozsvár Románia egyik legfontosabb kulturális központja, és egyben Kolozs megye székhelye is. Románia harmadik legnagyobb városa és jelentős kulturális központ, hiszen itt működik a Magyar Állami Színház és Opera, valamint évente több mint 10000 egyetemista tanul itt.

Kolozsvár és környéke sok mindent kínál az idelátogatóknak. A Főtéren található a Szent Mihály katolikus templom, ami egy gyönyöru gótikus épület és egyben Erdély egyik fő kultikus helye. A templom mellett emelkedik Mátyás király lovasszobra. A templom másik oldalán található a Bánffy palota, aminek épületében ma Szépművészeti Múzeum működik.

Szintén a város központjában található Mátyás király szülőháza, ami egyben Kolozsvár legrégibb emeletes háza is. Jelenleg a Művészeti és Design Egyetemnek ad helyet.

A kolozsvári piarista templom szintén nagyon nevezetes, hiszen a város és egyben Erdély első barokk temploma. 1718 és 1724 kötött épült.

Említésre méltó a Fő téren található Ortodox Katedrális, amit 1920 és 1930 között épült, miután Erdélyt egyesítettek. A székesegyházzal szemben van a Román Állami Opera és egyben Színház épülete. Az épület 1906-ban készült el és a Magyar Nemzeti Színház birtokolta. A román színésztársulat megkapta az épületet 1919-ben és a Magyar Színház átköltözött a mostani Sétatér melletti épületébe, amit szintén érdemes meglátogatni.

A Magyar Színházzal szemben található a Sétatér, ami a város központjában, a Kis-Szamos partján elterülő park. Gesztenyefái több, mint száz évesek.

A kolozsvári Botanikus kert a Föld különbözo részeiről hozott több tízezer növénnyel csalogatja a turistákat.

A Házsongárdi temető Kolozsvár legszebb temetője. 1585. május 11-én alapította a kolozsvári közgyűlés, a pestisjárvány kezdetén. Ide van eltemetve Erdély nagyjainak egy része: többek közt Apáczai Csere János (pedagógus, író), Dsida Jeno (író),  Kós Károly (építész), Reményik Sándor (költo), Szenczi Molnár Albert (bibliafordító, zsoltáríró),  Xantus János (természettudós, író).


A Fellegvár gyönyörű kilátást biztosít a városra. Eredetileg a Kis-Szamos melletti 405 méter magas dombon levo erőd neve volt, de ma már a dombot is így hívják. Az erőd 5 oldalról földből emelt sáncokkal kerített és kapubástyákkal védett. Az eredeti csillag alakú erodítményből ma már csak a keleti kapu és a sáncok láthatók.

 

Meccsek
MAGYARORSZÁG - FÉRFI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI, Kolozsvár, 2017. augusztus 31-szeptember 7.
MAGYARORSZÁG - HORVÁTORSZÁG

15:00

2017.09.01, Sala Polivalenta, Kolozsvár, Románia
MAGYARORSZÁG - MONTENEGRÓ

15:00

2017.09.02, Sala polivalenta, Kolozsvár, Románia
MAGYARORSZÁG - CSEHORSZÁG

15:00

2017.09.04, Sala Polivalenta, Kolozsvár, Románia
MAGYARORSZÁG - SPANYOLORSZÁG

17:15

2017.09.07, Sala Polivalenta, Kolozsvár, Románia