Hírek

Vízilabda: elő-olimpia a Margitszigeten

Olimpiai résztvevő vízilabda-válogatottak vesznek részt a Margitszigeten a szerdán kezdődő BENU Kupán, amelyen a magyar férfi és női csapat célja egyaránt a felkészülés az ötkarikás játékokra.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke elmondta: az ötnapos torna iránt nagy az érdeklődés, még a franciaországi Európa-bajnokságon nyolcaddöntőig jutott magyar labdarúgó-válogatott játékosai közül is jelezték néhányan a részvételüket.

"Az első hat legnézettebb közvetítés vízilabda-mérkőzés volt Londonban, a női és a férfi együttest is sokan figyelték. Az olimpia kapcsán nincsenek kifejezett elvárásaim. Ha jól választ kapitányokat a szövetség, ők pedig jól választanak játékosokat, akkor az elvárások belülről jönnek. Mindkét csapatban benne van az érem, amelynek színe nüanszokon múlhat".

A férfi válogatott szövetségi kapitánya, Benedek Tibor elmondta, bíznak benne, hogy a BENU Kupa ugyanúgy bekerül a köztudatba, ahogy a korábbi felkészülési tornák is. "Elkezdődik a felkészülés második fázisa, melynek során már nem a 13-as keretbe kerülésről van szó, hanem az a cél, hogy a 13 ember minél egységesebb legyen, minél jobban összeszokjon az egy hónap alatt, s minél ütőképesebb legyen a legfontosabb mérkőzéseken" – nyilatkozta a kapitány. Hozzátette, Tóth Márton és Bedő Krisztián még részt vesz a felkészülésben, sőt, előbbi Rióba is kiutazik az első néhány napra, hogy tudjanak egymás között két kapura gyakorolni.

A szövetségi kapitány megjegyezte, szakmai okok miatt Varga Dániel helyett Varga Dénes lesz a csapatkapitány a jövőben: "Úgy gondolom, hogy Varga Dániel így még jobb teljesítményt fog nyújtani, hogy lekerül a válláról a csapatkapitányi poszttal járó plusz teher, de ettől ugyanúgy lesz hangja a medencében. Varga Dénest véleményem szerint nem fogja korlátozni a játékában a plusz felelősség, az egyik legjobb játékos helyett a másik legjobb játékos lesz a csapatkapitány".

Bíró Attila, az Európa-bajnok női együttes szövetségi kapitány kiemelte, a nemrég véget ért amerikai felkészülés eredménye biztosan látszani fog az olimpián. "A világ legjobb csapatával tudtunk edzőmérkőzéseket és három hivatalos találkozót játszani. Nem esünk kétségbe attól, hogy jobban teljesítettek, teljesen más munkát csináltunk, mint ők. Három kapus van a keretben, mindannyian fognak kapni egy meccset a BENU Kupán, utána döntök közülük. A védőknél sem döntöttem még, olyan játékost keresek erre a posztra, aki segíteni tud a támadásokban is."

Bíró Attila hozzátette, a torna első két napjára ingyenes a belépés, de lesz több becsületkassza is, bármelyik szurkoló felajánlhat tetszőleges összeget az SOS Gyermekfalvak javára.

A BENU Kupa programja

Július 13., szerda

Széchy-uszoda:

Spanyolország-Ausztrália - 19.00 (női mérkőzés)

Magyarország-Olaszország - 20.30 (női mérkőzés)

Július 14., csütörtök

Széchy-uszoda:

Spanyolország-Olaszország - 19.00 (női mérkőzés)

Magyarország-Ausztrália - 20.30 (női mérkőzés)

Július 15., péntek

Hajós-uszoda, 50-es medence:

Olaszország-Ausztrália - 13.00 (női mérkőzés)

Grúzia-Ausztrália - 17.30 - (férfi mérkőzés)

Magyarország-Spanyolország - 19.00 (női mérkőzés)

Magyarország-Horvátország - 20.30 (férfi mérkőzés)

Július 16., szombat

Hajós-uszoda, 50-es medence:

Horvátország-Ausztrália 19.00 (férfi mérkőzés)

Magyarország-Grúzia - 20.30 (férfi mérkőzés)

Július 17., vasárnap

Hajós-uszoda, 50-es medence:

Magyarország-Ausztrália - 10.00 (férfi mérkőzés)

Horvátország-Grúzia - 11.30 (férfi mérkőzés)

Nagy Viktor jövőre is örületbe kergeti a Szolnok ellenfeleit MTI Fotó: Kovács Tamás MTI Fotó: Kovács Tamás