Hírek

Világszínvonal Budapesten

Április 22-30. között a budapesti Nemzeti Edzésközpont ad helyet az első magyarországi ATP Tour versenynek.

A több, mint 480.000 euró összdíjazású salakpályás versenyen a világ legjobb teniszezői mérik majd össze erejüket, TOP100-as játékosok tömkelege lesz fővárosunk vendége.

Fernando Verdasco jelenleg a 29. helyen áll, 2001 óta profi és 2004 óta folyamatosan a TOP50-ben végzett az év végi ATP Világranglistán.

Pályafutása során hét ATP tornagyőzelmet szerzett, legutóbbit éppen a versenyünk jogelődjén, a bukaresti viadalon, a hét tornagyőzelemből pedig öt alkalommal mindezt salakon tette meg, az egyik legnagyobb esélyese tehát így a versenynek.

Grand Slam tornákon eddig három negyeddöntős helyezése van és egyszer jutott el az elődöntőig, 2009-ben az Ausztrál Openen, amikor Rafael Nadal állította meg.

Háromszor nyert Davis Kupát a spanyol csapattal, a 2008-as Argentína és a 2009-es Csehország elleni döntőben is ő szerezte meg csapata sorsdöntő, harmadik győzelmét.

További 15 ATP döntőjéből kilenc salakon volt, párosban pedig szintén hét tornagyőzelemmel rendelkezik, melyből a legnagyobb a 2013-as Világbajnokságon megszerzett trófea.

A 15. helyezett Lucas Pouille tavaly a US Openen legyőzte Rafael Nadalt és a tavalyi metzi versenyen szerezte meg első ATP tornagyőzelmét, idén pedig Marseilles-ben majdnem a másodikat is, de ezúttal a döntőben vereséget szenvedett.

A salakpályás szezon egyik versenyére épp a budapesti tornát választotta, így testközelből láthatjuk az a játékost, aki már öt alkalommal győzött le TOP10-es játékost és aki tavaly Wimbledonban és a US Openen is a legjobb nyolcig jutott.

Kétségkívül az ATP Tour legjobban és legeredményesebben szerváló játékosa a 38 éves, 21. helyezett horvát, aki 8 ATP tornagyőzelemmel rendelkezik.

Karlovic egyike azon keveseknek, akik salakon, kemény pályán és füves borításon is versenyt tudott nyerni. A szerva-röpte játékban kiváló horvát 251 km/órás szervája 2012-ig a leggyorsabb szerva rekordját is tartotta, a hórihorgas játékos azonban így sem marad rekord nélkül.

A világranglistán jelenleg a 21. helyen álló, 2005-ös Davis Kupa győztes játékos jegyzi ugyanis az Ausztrál Open történetének leghosszabb ötödik szettjét, az első fordulóban Zeballos ellen a döntő játszmát 22-20-ra nyerte 2 óra 37 perc alatt. A mérkőzésen nem mellesleg 75 ászt szervált, ami természetesen csúcs, soha senki nem szervált még ennyi fogadhatatlant egy meccsen Melbourne-ben.

Az ATP történetének legtöbb ászának rekordját is ő tartja a jelenlegi 11.801-gyel, és mindössze egy meccsen fordult elő, hogy egy ászt sem ütött, még 2008-ban Monte Carloban. Érvényes első szerváinak 83%-ából pontot szerez, mégsem csak a szerváról szól a játéka, csak ezzel nem lehet a TOP20 környékére kerülni.

Az egygyermekes családapa, aki 51-es cipőt hord, humoráról is ismert, a közösségi média oldalakon élményszámba menő posztokkal szokta megörvendeztetni rajongóit.

Játékával természetesen bárkit zavarba tud ejteni, 20 alkalommal vert TOP10-es játékost is, ebből kétszer világelsőt, 2008-ban Roger Federert, 2015-ben pedig Novak Djokovicot.

Rajtuk kívül Gilles Simon, Viktor Troicki, Ryan Harrison, Borna Coric és persze Fucsovics Márton és még sok más TOP70-es játékos is részt vesz a Magyar Tenisz Szövetség rendezvényén.