Hírek

Temeti a magyar olimpiai reményeket egy világcég

Az olimpia közeledtével egyre több becslés lát napvilágot arról, hogy az egyes országok hány éremre számíthatnak a nyári játékokon. Az ismert világcég, a PwC közgazdászai is elkészítették előrejelzésüket. Eszerint Magyarország 5 éremmel szerez kevesebbet Rióban a londoni eredményéhez képest.

A mieink 13 éremmel a 18. helyen zárják majd az olimpiát. A nemzetek közti verseny élén az Egyesült Államok végez majd 108 éremmel, Kína lesz a második 98 éremmel, Oroszország a harmadik 70, Nagy-Britannia a negyedik 52 medállal – olvasható a prognózisban.

érmek_pwc

A becsléshez azokat a tényezőket vették figyelembe, amelyek a korábbi ötkarikás játékokon szerzett érmek számát tekintve statisztikailag jelentősnek bizonyultak:

  • a gazdaság mérete (vásárlóerő-paritás árfolyamán számított GDP),
  • az előző két olimpián való szereplés, illetve
  • rendező országról van-e szó.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy részt vevő ország lakosságszáma és gazdasági jóléte, annál valószínűbb, hogy több érmet szerez. Ez a modell sem mentes azonban a hibalehetőségektől, a becsléseket az emberi tényezők (pl. kivételes egyéni teljesítmények) felülírhatják.

„Dávid a sportban olykor legyőzheti Góliátot, bár az olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok és Kína továbbra is uralják az éremtáblát” – mondta John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza.

„Mi, itt Magyarországon azért bizakodóbbak vagyunk a saját érmeink számát tekintve és a 18. helynél előkelőbb szereplésre számítunk” – teszi hozzá Katona Zoltán, a PwC Magyarország tanácsadási üzletágának szenior menedzsere.

MAGYARORSZAG