Hírek

Szilágyi Áron viszi a magyar zászlót Rióban

A kvótaszerzés még nem zárult le, a jelenlegi állás szerint húsz sportágban 162 magyar sportoló indulhat majd az augusztus 5-én kezdődő játékokon – hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki közgyűlésén.

A riói játékokra az első sportolói gép július 30-án indul, az úgynevezett aranygép augusztus 24-én érkezik haza. A megnyitón a magyar zászlót London kardvívó bajnoka, Szilágyi Áron viszi majd.

Borkai Zsolt elnök elmondta: „szép számmal megyünk Rióba, hiszen többen vagyunk, mint négy éve Londonban, amikor 158 sportoló vett részt a játékokon, jelen állás szerint pedig most 160-an biztosították a helyüket”.

Az olimpiai kvalifikáció megszerzésében az atlétika, a sportlövészet, a triatlon és az úszás a várakozást felülmúlva szerepelt. A korábbi hagyományokhoz méltóan és tervekhez közelítően szerzett indulási jogot az asztalitenisz, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, az öttusa, a szörf, a vitorlázás és a vívás.

Némileg elmaradt a várakozásoktól az evezés, a hegyikerékpár, az ökölvívás, a súlyemelés, a tenisz, a torna és a műugrás. A csapatsportágak esetében az elvárásnak megfelelő a két vízilabdacsapat kijutása, ugyanakkor csalódás, hogy mindkét kézilabda-válogatott elvérzett a kvalifikációs versenyeken.

A Magyar Posta Zrt. - folytatva az 1952 óta tartó hagyományokat - emlékbélyegeket bocsát ki a riói olimpia alkalmából. A 200 ezer példányban megjelent bélyegek az úszás és a kajakozás pillanatát örökítik meg.

Budapest, 2012. augusztus 2. Szilágyi Áron kardozó a 2012-es londoni nyári olimpián nyert aranyérmét mutatja hazaérkezésekor a budapesti Liszt Ferenc-repülõtéren 2012. augusztus 2-án. MTI Fotó: Földi Imre
Szilágyi Áron kardozó a 2012-es londoni nyári olimpián nyert aranyérmét mutatja hazaérkezésekor a budapesti Liszt Ferenc-repülõtéren 2012. augusztus 2-án.

MTI Fotó: Földi Imre