Hírek

A siker mestere: Sztojan Ivkovics

A férfi kosárlabda-válogatott 1999 után újból kvalifikálni tudta magát az Európa-bajokságra. Nézzük, kiknek köszönhetjük ezt a történelmi sikert.

67370

2013. február 1-je fontos nap a férfiválogatott életében, ugyanis ezen a napon nevezték ki Sztojan Ivkovicsot másodszor is szövetségi kapitánynak. Az 50. születésnapját idén betöltő szakember számára nem volt új a feladat, hiszen egyszer már ült a kormánynál, 2007-ben, első regnálása során benntartotta a csapatot az A-divízióban (akkoriban más rendszerben működött a kvalifikáció), s noha marasztalta a szövetség, a dubrovniki születésű edző a hazai élvonalbeli légiósszabály (a kapitány a kevesebb külföldi szerepeltetés mellett kardoskodott, hiába) elutasítása miatt 2008 júniusában lemondott.

Öt évvel később újra megkapta a bizalmat és a karmesteri pálcát, s sajátos elvei és szakmai elképzelései mentén látott neki a nemzeti együttes megreformálásának. Ivkovics egységes, egymásért harcoló játékosokra építve, ellentmondást és megalkuvást nem tűrő együttest kezdett építeni, amelynek csaknem azonnal meg lett az eredménye: a 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőben – ezeket 2014 nyarán játszották – a válogatott összesítésben kettő ponttal maradt le az Eb-szereplésről Csehország és Grúzia mögött. Az alapok már megvoltak, ezt bizonyította a 2016-ban lejátszott selejtezősorozat, amelyről a következő cikkünkben olvashattok.

 

Kövessetek minket Facebookon és nézzétek folyamatosan a weboldalunkat, mert a legfrissebb információkat megtalálhatjátok nálunk a kosárlabda Eb-ről.