Hírek

Paralimpia – újabb kvótás és szabadkártyás sportolókkal bővült a magyar csapat

Szépen gyarapszik a Rio de Janeiró-i paralimpián részt vevő magyar csapat létszáma, 64 nappal a rajt előtt 39-en már biztos, hogy utaznak a játékokra.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közleménye szerint öt magyar kerekesszékes vívó indulhat Rióban. Hajmási Éva az olaszországi Európa-bajnokságon aratott győzelmével egyenes ágon szerezte meg a részvételi jogot, mellette egyéniben Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla és Osváth Richárd is kvótát szerzett. A magyar női tőr és párbajtőr csapat is versenyezhet a paralimpián.

A paraatléták a korábbi három kvóta mellé két szabadkártyát kaptak. A grosettói Európa-bajnokságon két ezüst- és két bronzéremmel zárt válogatott tagjai közül Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina és Keresztesi Erika indulhat Rióban.

Az országos bajnokság, valamint a moszkvai Európa-bajnokság után lezárult a kajakozók kvalifikációja is, amely Suba Róbert, Rozbora András, Váczi Anita és Varga Katalin sikerét hozta. Kerekesszékes teniszben Németh Roland, evezésben pedig Lőrincz Krisztina kapott szabadkártyás indulási jogot a közelmúltban.

Az MPB közleménye kiemeli, hogy a magyar küldöttség több sportolóval indul az idei paralimpián, mint 2012-ben, Londonban.

„A növekvő sportolói létszám és parasportolóink egyre erősödő nemzetközi jelenléte azt mutatja, hogy mindent megtesznek a sikerért. Elhivatottan, mindennapos edzésekkel készülnek a számukra is óriási jelentőséggel bíró sporteseményre. Szeretnénk, ha a paralimpikonokra minden magyar ember büszke lenne, ebben nagy szerepe lesz annak, hogy idén első alkalommal a köztelevízió élőben sugározza a paralimpiai versenyeket” - nyilatkozta Szabó László, az MPB elnöke.

A csapatot és a formaruhákat július 15-én a Várkert Bazárban mutatják be, az eskütételre pedig augusztus 28-án a Nemzeti Színházban kerül sor. A magyarok eddig 126 érmet nyertek a paralimpiákon, ebből 14-et legutóbb, Londonban.

A magyar paralimpiai csapat kvótáinak megoszlása:

asztalitenisz (6): Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Zborai Gyula

atlétika (5): Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika

erőemelés (2): Sas Sándor, Tunkel Nándor

evezés (1): Lőrincz Krisztina

judo (2): Burányi Flóra, Szabó Nikolett

kajak-kenu (4): Varga Katalin, Váczi Anita, Rozbora András, Suba Róbert

kerekesszékes vívás (5): Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Osváth Richárd

kerekesszékes tenisz (1): Németh Roland

kerékpársport (1): országkvóta

sportlövészet (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula

úszás (10): Adámi Zsanett, Engelhardt Katalin, lllés Fanni, Kézdi Réka, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ráczkó Gitta, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt

Rozbora Attila parakajakozó edzés előtt MTI Fotó: Kocsticsák Szilárd

Rozbora Attila parakajakozó edzés előtt

MTI Fotó: Kocsticsák Szilárd