Hírek

Olimpia: 153 magyar készül Rió bevételére

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) teljesen felkészülten várja a riói játékok rajtját, és bízik benne, hogy a hátralevő rövid időben további sportolók vívják ki az ötkarikás szereplés jogát – mondta Szabó Bence, a MOB főtitkára 50 nappal az olimpia kezdete előtt.

Jelenlegi 153 sportoló szerepel a magyar csapatban, ami a négy évvel ezelőtti londoni létszámhoz képest - amikor a kézilabdacsapat tagjaival együtt 157-en képviselték a magyar színeket - kifejezetten tekintélyes. A végleges csapatot július 7-én hagyja jóvá a MOB közgyűlése.

A legnagyobb létszámú – sportvezetőkkel, orvosokkal, gyúrókkal, segítőkkel kiegészült –, 172 fős küldöttség július 30-án indul Brazíliába, a magyar lobogót augusztus 4-én vonják fel az olimpiai faluban. Az aranygép augusztus 23-én tér vissza Budapestre.

Szabó szerint néhány sportágban még elképzelhető újabb kvótaszerzés, mint például úszásban, atlétikában és ökölvívásban. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, bízik benne, hogy a komoly magyar tradíciókkal rendelkező sportág képviselői még egy-két indulási jogot szereznek a meglévő egy mellé.

A főtitkár megjegyezte: reméli, hogy sikeres és doppingbotránytól mentes lesz a magyarok szereplése. Rióban is minden versenyzőre három doppingvizsgálat vár majd. "Szerepeljünk tisztán és becsületesen, egységesen és jól, s akkor sok szép eredmény lesz Rióban" – nyilatkozta az öttusázóként Szöulban csapatban aranyérmes sportvezető.

A riói olimpia augusztus 5-én kezdődik és augusztus 21-én ér véget.

MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás