Hírek

Női kézi: dán kapitánnyal térnénk vissza az elitbe

A dán Kim Rasmussen lesz a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, megbízatása július 1-től négy évre szól. Ő az a tréner, akivel másfél hete Bajnokok Ligáját nyert Budapesten a román CSM Bucuresti együttese. Egyértelmű elvárásokat fogalmazott meg vele szemben a magyar szövetség: a csapatnak ki kell jutnia a 2020-as tokiói olimpiára, továbbá az addig esedékes Európa-bajnokságra és világbajnokságra.

Rasmussen videóüzenetben szólt a szurkolókhoz. Elmondása szerint megtiszteltetés és öröm számára, hogy olyan csapatot vezethet, amely már többször megmutatta a világnak, mire képes. Az új kapitány majd azután hozza nyilvánosságra szakmai stábjának névsorát, miután személyesen egyeztetett a jelöltekkel.

Az általa irányított lengyel válogatott a tavaly decemberi világbajnokság nyolcaddöntőjében kiejtette a magyar csapat, amely - részben emiatt - lemaradt a riói olimpiáról. A magyar és a lengyel együttes az Eb-kvalifikációban azonos csoportban szerepel. A selejtező június elején zárul.

Elsején a magyarok Nagymihályon (Michalovce) találkoznak a szlovákokkal, majd 5-én Balatonbogláron fogadják a finneket. A kvartettben két fordulóval a vége előtt a hatpontos magyarok vezetnek jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a lengyelek előtt. A szlovákoknak 4 pontjuk van, a finnek pont nélkül állnak.

A csoport első két helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadikja vehet részt a decemberi, svédországi Európa-bajnokságon.

Kim_Rasmussen