Hírek

Néhány óra és minden eldől: a franciákon múlik a hokicsapat sorsa

Parádésan szerepelt a hosszú hétvégén a magyar jégkorong-válogatott az oroszországi világbajnokságon. A mieink szombaton – történelmi győzelmet aratva - 5-2-re verték a fehéroroszokat, majd hétfőn kikaptak ugyan 4-2-re a németektől, ezzel együtt minden dicséretet megérdemelnek.

A válogatott több szempontból történelmet írt a szentpétervári csoportban: 1939 után először tudott meccset nyerni az élvonalban, először győzött a fehérorosz csapat ellen, először ütött gólt az Egyesült Államoknak, és a bennmaradás is páratlan bravúr lenne, ugyanis ilyen magas szinten ez még egyszer sem sikerült.

Az együttes csak akkor szerepelhet jövőre is az élvonalban, ha a fehéroroszok nem szereznek pontot a franciák ellen kedden. A franciák jelenleg egy hellyel előzik meg a magyar csapatot, míg a fehéroroszok az utolsó helyen rostokolnak.

"Mindenki érzi, és a külföldi szakvezetők is elmondták, hogy a magyar csapat sokat fejlődött az elmúlt időszakban, mérkőzésről mérkőzésre bizonyította, hogy nem véletlenül szerepelt a világbajnokságon. Hogy sikerül-e a bennmaradás? Majd az égiek eldöntik" - mondta az MTI-nek Rich Chernomaz szövetségi kapitány.

Szerinte már a torna első felében nagyon jó harmadokat produkált a csapata, 40-50 percen át képes volt tartani a lépést a legjobbakkal - Kanadával vagy Finnországgal - is, ám a franciák elleni mérkőzésen több hiba csúszott a játékba.

„Ha kiesünk, emelt fővel távozunk, ha viszont bennmaradunk, boldogok leszünk" - fogalmazott a kanadai szakvezető, akinek a vb végén lejár a megbízatása. Az esetleges hosszabbításról még nem tárgyalt a magyar szövetség vezetőivel.