Hírek

London 2012: így érkezett meg az első olimpiai aranyunk!

Négy évvel ezelőtt, 2012. július 29-én Szilágyi Áron szerezte meg a magyar olimpiai küldöttség első aranyérmét a londoni olimpián: ellenálhatatlan vívással az olasz Diego Occhiuzzit győzte le a fináléban.

Áron egész nap remekül szerepelt, a legjobb 16 között például a címvédő kínai Csung Mant búcsúztatta. Riválisa négy éve, Pekingben bronzérmes volt az olasz csapattaal, egyéniben pedig a 23. helyen zárt. A lelátón szurkoló szépszámú magyar legnagyobb örömére Szilágyi állva hagyta Occhiuzzit, villámgyorsan 7-0 állt az az eredményjelzőn, az elképedt ellenfél ekkor érte el az első tust.

A folytatásban újabb magyar pontok következtek, előbb 12-6, majd 13-7 és 14-8 lett, végül a 22 éves Szilágyi rendkívül higgadtan bevitte a győztes találatot is! Íme, a döntő, Horváth Mariann felejthetetlen kommentálásával:

"Egy órája vagyok olimpiai bajnok, de biztos hetek kellenek hozzá, hogy ezt feldolgozzam. Most csak hihetetlenül felszabadult és boldog vagyok, semmi mást nem akarok, csak megölelni a szeretteimet." – nyilatkozta a győztes az MTI-nek.

Kiválóságunk a fegyvernem 13. magyar egyéni aranyérmét gyűjtötte be Londonban. Magyarország eddig egyéniben 12, csapatban pedig 10 karddiadalt aratott az ötkarikás játékokon. Egyéniben ezt megelőzően 1992-ben Szabó Bence tudott győzni.

Érdekesség, egyben bravúr, hogy az előző két londoni olimpián is magyar vívóé volt a kardvívás aranyérme: 1908-ban Fuchs Jenő, 1948-ban pedig a legendás Gerevich Aladár győzött.

Szép volt, Áron! Köszönjük!

Budapest, 2012. augusztus 2. Szilágyi Áron kardozó a 2012-es londoni nyári olimpián nyert aranyérmét mutatja hazaérkezésekor a budapesti Liszt Ferenc-repülõtéren 2012. augusztus 2-án. MTI Fotó: Földi Imre
Bajnokunk büszkén mutatja aranyérmét hazaérkezésekor a Liszt Ferenc-repülőtéren
MTI Fotó: Földi Imre