Hírek

London 2012: A ceglédi fiú ezüstérme

Lőrincz Tamás ezüstérmes lett a kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjában a londoni olimpián, mivel a döntőben két menetben kikapott a vb-bronzérmes dél-koreai Kim Hjeon Vu-tól.

2012. augusztus 7-én Tamás magabiztosan menetelt a fináléig: a 2006-ban Európa-bajnok, a pekingi olimpián nyolcadik birkózónk a nyolcaddöntőben a kontinenselső német Frank Stäblert, a negyeddöntőben a vb-ötödik amerikai Justin Dashaun Lestert, az elődöntőben pedig a vb-ezüstérmes grúz Manuhar Tszhadaját győzte le.

Az első menetben mindketten keresték a fogást a másikon, de nem volt értékelhető akció, így aztán a szabályok értelmében kékmezesként Kimnek kellett elsőként letérdelnie. Lőrincznek fél perce volt, hogy pontot szerezzen, de nem tudott értékelhető akciót végrehajtania, így Kimé lett a pont.

A második felvonás hasonló forgatókönyv szerint alakult, csak éppen másfél perc elteltével Lőrincznek kellett parterhelyzetbe lemennie. Kim a szőnyeg széle felé araszoló Tamást kiemelte, majd kidobta az érvényes területről, amiért két pontot kapott, ráadásul birkózónknak térden kellett maradnia a folytatásban, így esélye sem volt az egyenlítésre.

A 25 éves ceglédi kiválóságot – aki egész nap látványos és akciódús birkózást bemutatva versenyzett – edzői vigasztalták, de kevés sikerrel: Tamás sírva vonult le a küzdőtérről. Lőrincz a magyar birkózás történetének 16. olimpiai ezüstérmét és 53. dobogós helyezését szerezte meg Londonban

„Az egész napom jól alakult, az amerikai és a grúz versenyzőtől eddig csak kikaptam, most pedig még utóbbit is viszonylag simán sikerült legyőznöm. Úgy érzem, hogy fizikailag és mentálisan is nagyon egyben voltam, úgyhogy nagyon bíztam a sikerben. A döntőben állásból nem nagyon fértem hozzá a dél-koreai sráchoz, aztán a második menetben egy szép akciót hajtott rajtam végre, ehhez kétség nem fér, azaz megérdemelte a győzelmet. Nagyon csalódott vagyok, és egy ideig az is leszek, hiszen életem legnagyobb sikerének a kapujában álltam. Ezt egyelőre még nehéz megemészteni, remélem azért, hogy valamikor majd tudok örülni az éremnek.” – nyilatkozta az MTI-nek az olimpiai ezüstérmes.

LONDON, ENGLAND - AUGUST 07: Silver medalist Tamas Lorincz of Hungary in the Men's 66kg Greco-Roman Quarter-Final on Day 11 of the London 2012 Olympic Games at ExCeL on August 7, 2012 in London, England. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)