Hírek

Letették az esküt a magyar olimpikonok

Az ünnepséget Budapesten, a Művészetet Palotájában rendezték meg. A fogadalomtétel szövegét két öttusázó, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Földházi Zsófia és londoni játékokon harmadik Marosi Ádám mondta el.

A többi sportágat a kajakos Douchev-Janics Natasa, a kenus Mike Róbert, az úszó Kapás Boglárka és Cseh László, a vízilabdázó Keszthelyi Rita és Varga Dániel képviselte a színpadon az esküt mondók mellett. A fogadalomtétel közben a magyar nemzeti lobogót Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó tartotta, majd átadta a riói csapat tagjának, a szintén ötkarikás aranyérmes Varga Dánielnek.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte: aki most esküt tesz, már sikerrel vette az első akadályt, mivel sok sportágban nehezebb megszerezni a kvalifikációt, mint jól szerepelni. Kitért arra is, hogy a MOB álláspontja doppingkérdésben a zéró tolerancia.

„Felszabadultan, az olimpiai minden mozzanatát élvezve mutassátok meg, mit tudtok. Ha kihozzátok magatokból a maximumot, akkor meglepetést okozhattok. A becsülettel elvégzett, tisztességes munkának mindig meglesz az eredménye. Remélhetőleg közületek kerül ki a 300. magyar olimpiai bajnok, s az is itt ül, aki megnyeri az 500. magyar olimpiai érmet” - fogalmazott Borkai Zsolt, aki ezután köszönetet mondott a szponzoroknak, a sportolókat felkészítő edzőknek, valamint családtagjaiknak.

Áder János köztársasági elnök beszédében a játékok kezdetére visszatekintve úgy fogalmazott: „volt abban valami sorsszerű, hogy az első olimpia legelső rajthoz szólított versenyzője, az egyes rajtszám viselője egy magyar ember volt: Szokoly Alajos”. Hangsúlyozta, Magyarország az összesített olimpiai éremtáblázaton nyolcadik, de ha lakosságarányosan vizsgálják a magyar sportolók teljesítményét, akkor a magyar a harmadik legeredményesebb nemzet.

Az olimpikonoknak azt kívánta, merítsenek erőt elődeik történeteiből, példaként említve Keleti Ágnest, Balczó Andrást, Zsivótzky Gyulát, Gerevich Aladárt, Székely Évát, Gyurta Dánielt és Kovács Istvánt, valamint Komjádi Bélát.

Hozzátette: „a labdarúgó Európa-bajnokság hamarosan véget ér, de a közösségi élmény, amelyhez elég volt a játékosok becsületes, tisztességes hozzáállása, velünk marad. Az olimpiai közvetítéseket milliók nézik majd, Önöknek érezniük kell a szurkolók bíztatását, a mi bíztatásunkat".

A Káel Csaba rendezte látványos, színes ünnepség keretében felelevenítették az eddigi olimpiák győztes magyar pillanatait, felvillantották a riói csapat tagjait, majd zárásként a nézőtéren keresztül egy hatalmas magyar nemzeti lobogót húztak fel a színpadra. A másfél órás program során fellépett többek között a Győri Balett, Boros Mihály ifjú zongoraművész és Szikora Róbert, az Irie Maffia elénekelte a Bajnok, Denis pedig a Halhatatlanok című dalt.

Az ötkarikás játékok 29 nap múlva, augusztus 5-én kezdődnek Rióban.

olimpiai_eskütétel_4_MTI_Máthé Zoltánolimpiai_eskütétel_2

MTI Fotó: Máthé Zoltán