Hírek

Kozák Danuta londoni aranya: egy hajóhosszal a világ előtt

2012. augusztus 9-én Londonban mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy Kozák Danuta a női kajak 500 méteres távjának királynője. Annyira könnyedén, precízen, pontosan lapátolta végig az olimpiai döntőt, hogy talán még saját magát és edzőjét is meglepte.

Az ötszörös világ- és hétszeres Európa-bajnok, 25 éves magyar versenyző nem rajtolt valami jól, aztán jó 200 méterrel a cél előtt robbantott. Sorra előzte meg riválisait, köztük a 2000-es bajnok olasz ikont, Josefa Idemet, illetve az erejével végleg elkészülő, a versenyben sokáig vezető címvédőt, az ukrán Inna Oszipenko-Radomskát, végül egy hajóhosszt vert a dobogósokra.

Danuta első ötkarikás elsőségét szerezte meg, ami a magyar küldöttség hetedik, illetve a sportág huszonkettedik olimpiai aranya is. Csipes Ferenc tanítványa Kőbán Rita 1996-os és Janics Natasa 2004-es sikerét követően aratott diadalt ebben a számban.

„Megpróbáltam teljes erővel menni, nem figyelni másra, így fogalmam sem volt, hogy hol állok pontosan. Csak azt érzékeltem, hogy a mellettem lévő pályákon nincs senki, aki velem tart. Nagyon boldog vagyok, jól sikerült minden: a felkészülés, az előfutam és a verseny. Köszönöm mindenkinek, aki segítette a felkészülésemet” – nyilatkozta az olimpiai bajnok az MTI-nek.

Kozák Danuta_London