Hírek

Ketrecharc a tavon: Risztov Éva olimpiai bajnok!

Siófok-Szántód távolság: nagyjából ennyit kellett megtennie a Hyde Park Serpentine tavon kellő gyorsasággal, taktikusan birkózva a versenytársakkal, kibírva a víz alatti kézimunka, rugdosódás, rángatás gyötrelmeit is a nyíltvízi úszók 10 kilométeres számában rajthoz álló 25 versenyzőnek.

A táv alapján nagyon kevesen számítottak arra, hogy emellett még a sprintereket megcsúfoló véghajrára és egy remek benyúlásra is szüksége lesz a győztesnek. Végül ez a forgatókönyvbe illő eseménysor vált valóra 2012. augusztus 9-én a londoni olimpián –Risztov Évával a főszerepben!

A debreceni sportiskola versenyzője a 25-ös rajtszámmal vágott neki a 25 maratonúszót felvonultató viadalnak az 1,6 km-es, nagyjából ovális pályán. Éva nagyszerűen kezdett, rögtön az élbolyban helyezkedett el, s olykor valóságos közelharcot vívott a minél jobb pozícióért a legfőbb riválisokkal, így a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes brit Keri-Anne Payne-nel, az Eb-aranyérmes olasz Martina Grimaldival és a németek négy évvel ezelőtti pekingi negyedik helyezettjével, Angela Maurerrel.

Risztov állta a sarat derekasan, az első ellenőrzési pontnál már vezetett, a táv egyharmadánál harmadik volt, 5 kilométernél megint elsőként tempózott, s éllovasként fordult 6.7 kilométer megtételét követően is.

A hajrában Évi meglépett a többiektől, s bő testhossznyi előnyre tett szert másfél órányi úszás után. Az utolsó kört is ő vezette fel, egy ötös boly tagjaként. Egy kilométerrel a cél előtt robbantott, növelte az előnyét, s bár a célegyenesben az amerikai Haley Anderson már-már beérte, kiválóságunk újítani tudott, és – mindössze négy tizedmásodperccel megelőzve tengerentúli riválisát – elsőként érte el a falat.

 „Nem úgy ébredtem, hogy győzni fogok, csak azt tudtam, hogy nagyon odateszem majd magam. Végig tudtam, hogy áll a mezőny, s a cél előtt is láttam, hogy jön az amerikai lány, de kordában tartottam az erőmet, akadt még tartalék, hogy első legyek. Köszönöm a debrecenieknek, hogy három éve hittek bennem, hogy befogadtak. Köszönöm a megterhelő edzéseket Széles Sándornak és edzői teamjének, de Gyurta Daniéknak is, akikkel együtt készülhettem. Dani a mai rajtom előtt csak annyit mondott: Nyomjad!. Megfogadtam a tanácsát.” – nyilatkozta elérzékenyülten az újdonsült bajnok az eredményhirdetés után.

Ez volt a magyar hosszútávúszás első, egyben a Londonban versenyző magyar olimpiai csapat nyolcadik ötkarikás aranyérme.

risztoveva640