Hírek

Kell a szurkolás a női kosárlabda Eb-n is

Még ötszáz kilométert sem kell autóznia annak, aki a június 16-27 közötti, Csehországban megrendezésre kerülő 36. női kosárlabda Európa-bajnokságon a helyszínen szeretne szurkolni a magyar csajoknak. Válogatottunk Spanyolország, Ukrajna és a rendező csehek ellen lép pályára a Prágától Keletre található Hradec Kralovéban (Királyvárad), s bizony elkél a buzdítás Fegyverneky Zsófiéknak, ugyanis Fortuna nem volt túl kegyes a mieinkhez a december 9-ei sorsoláson.

15139626_1341664145846344_471808499_n

„Lehetett volna könnyebb, kaphattunk volna kevésbé erős riválisokat is – mondta a csapatkapitány, aki a torna alatt nem sűrűn játszik kétéves kisfiával, Márkkal, s aki nagyon bízik benne, hogy sok magyar szurkoló buzdítja majd Stefan Svitek szövetségi kapitány együttesét a helyszínen. - Ez az új csapat szimpatikus lett a selejtezők során a drukkereknek, s már Pöstyénbe is sokan elkísértek minket a szlovákok elleni sorsdöntő meccsre. Közel van Magyarországhoz az Eb, reméljük, sokan választják nyári programnak a tornát. Nekünk is sokat jelent, ha a meccsek alatt a csarnokban biztatnak minket.”

Szükség lenne a magyar torkokra a 92 ezres lakosú, festői szépségű, az Elba és az Orlice folyó partján fekvő városkában, mert nem a mieink számítanak a csoport esélyesének. A spanyolok bombaerősek, a csehek rendezőként mindent elkövetnek, hogy megcsípjék a továbbjutást érő első két hely valamelyikét, míg az ukránok a címvédő szerbek oda-vissza legyőzésével bizonyították, remek csapatuk van.

„Meglepetésre készülünk, bár a játékoskeretek alapján az ukránok és a spanyolok is erősebbek nálunk – mondta Svitek, akinek csapata novemberben Szlovákia idegenbeli legyőzésével vívta ki az Eb-szereplés jogát.

Amit az ellenfelekről tudni érdemes

Spanyolország

A riói olimpián ezüstérmes együttesben hemzsegnek a klasszisok, bár a legutóbbi, a magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokság kudarc volt, hiszen „csak” bronzérmet szereztek. Kétszeres kontinensbajnokról (1993, 2013) van szó, amely ezúttal is aranyesélyes.

Ukrajna

Vagyim Czeczuro szövetségi kapitány hölgykoszorúja az előző másfél évben robbantott: a selejtezőket roppant magabiztosan vette, s közben kétszer legyőzte a címvédő szerbeket. Az 1995-ben Eb-győztes csapat másfél éve a negyedik lett az A-csoportban és nem jutott a középdöntőbe.

Csehország

Az elmúlt két évtizedben tényező volt az ország női kosárlabdában, a fénykor a kétezres évek elejére tehető, amikor előbb ezüstérmes (2003), majd aranyérmes (2005) lett a válogatott.