Hírek

Kassainál majdnem betelt a pohár

Egyértelmű és óriási siker az, hogy a magyar játékvezetői csapat az „elsőtől az utolsó sípszóig" ott lehetett a vasárnap zárult franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Elsőként erről beszélt Kassai Viktor egy keddi sajtótájékoztatón, amelyen ott voltak segítői – Ring György, Bognár Tamás és Farkas Ádám – is.

Kassainak és társainak három találkozó jutott az Eb-n, ők működtek közre a Franciaország-Románia nyitómérkőzésen (2-1), az Olaszország-Svédország csoporttalálkozón (1-0), illetve a német-olasz negyeddöntőben (1-1), amely a világbajnok sikerét hozta büntetőkkel.

A mieink eséllyel pályáztak a fináléra is, végül azonban az angol Mark Clattenburg kapta a döntőt, Kassai pedig negyedik játékvezetőként, Ring György tartalékként működött közre. Kassai szerint „a pohár majdnem tele van, még ha félig van, akkor is”, hiszen a nyitómérkőzés, egy komoly csoporttalálkozó, és talán a legnagyobb presztízsű negyeddöntő jutott nekik.

A játékvezető a kontinenstornán mutatott teljesítményével visszatért a játékvezetői elitbe azt követően, hogy a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű Eb-n, az ukrán-angol találkozón a hazaiaknak nem adott meg egy gólt, mert asszisztense, Vad II István nem vette észre, hogy a labda áthaladt a gólvonalon.

A franciaországi viadalon Kassainak nem kellett ehhez hasonló döntést meghoznia, ugyanakkor egy érdekes feladattal is szembe találta magát, amikor a döntő utolsó perceiben a sérülése miatt lecserélt Cristiano Ronaldo gyakorlatilag edzőként irányította csapattársait a partvonal mellől.

„Azt gondolom, én sem tudnék ülni hasonló helyzetben. Ez egy teljesen normális, emberi dolog volt, és azt hiszem, ebben a helyzetben egy játékvezetőnek kellően empatikusnak kell lenni" - elevenítette fel a Magyar Távirati Irodának a portugál-francia finálé (1-0) utolsó pillanatait.

Kassai Viktor_MTI_Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor