Hírek

Hoki vb: életet menthet a franciák elleni győzelem

Akkor lehet sikeres a csapat a franciák elleni, keddi világbajnoki mérkőzésen (tévéközvetítés: Sport 1 18.45), ha a saját játékát játssza – véli Rich Chernomaz szövetségi kapitány. Szerinte van egy stílusunk, amit begyakoroltunk, amit tudunk, és ha ettől eltérnénk, bizonytalan utakra tévednénk. Nem eshetünk ebbe a hibába, ragaszkodnunk kell a terveinkhez.

A franciák a vébén büntetőkkel verték a németeket, majd 5-1-re kikaptak a szlovákoktól, akik pénteken 4-1-re verték a mieinket. A Chernomaz-csapat vasárnap, helyenként remek játékkal, 7-1-re kapott ki a címvédő Kanadától, ám a hatgólos vereség ellenére mindenki dicsérte a játékot, még a kanadai szövetségi kapitány is.

A franciák komoly csapattal érkeztek a világbajnokságra. Kapusuk, Cristobal Huet 2010-ben Stanley Kupát nyert a Chicago Blackhawks színeiben. A válogatott nagy része hazai bajnokságban játszik, de van a keretükben finn, norvég, német, osztrák és svájci élvonalban szereplő is.

Pierre-Edouard Bellemare NHL-es, a Philadelphia Flyers védekező csatára, gyors, nagyokat ütközik, jól hozza el a korongbedobásokat és emberhátrányban alapember, gyakran kettős emberhátrányban is bevetik. A gárda 2008 óta stabil tagja az élvonalnak, Kanadát már kétszer, Oroszországot egyszer le tudta győzni, két éve még negyeddöntőt is játszott.

A franciák - akárcsak a németek – nem eshetnek ki az elitből, mert jövőre ők lesznek a házigazdák, az ellenük megszerezhető pontok viszont bennmaradást érhetnek nekünk. A mieink akkor esnek ki, ha a szentpétervári csoportjukban az utolsó, nyolcadik helyen zárnak, vagy úgy hetedikek, hogy mögöttük a francia vagy a német válogatott végez és a moszkvai csoport hetedik helyezettjével szemben rosszabb a mérleg.

edzés_hokiválogatott
Figuráznak a csatárok a franciák elleni meccs előtti utolsó edzésen
MTI Fotó: Mudra László / MJSZ