Hírek

Hatos Gábor bronzérme: az ellopott medál története

Hatos Gábor elvesztette a bronzmérkőzést az üzbég Szoszlan Tyigijevvel szemben a szabadfogású birkózók 74 kg-os súlycsoportjában, így ötödik helyen zárt a londoni olimpia pénteki versenynapján. Ez az, amit tényként elfogadtunk, mi, sportimádók 2012. augusztus 10-én, ezzel együtt megköszöntük Gábornak a szép olimpiai szereplést.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes kiválóság maga is elismerte, hogy az üzbég jobb volt nála, „stabil, rutinos versenyzőnek” nevezte riválisát, aki évekig nem birkózott, „most hozták vissza őt a birkózás élvonalába." Senki sem gondolta volna, hogy ennek a mondatnak később még jelentősége lehet, talán legkevésbé maga Gábor.

 Aztán a Nemzetközi Birkózó Szövetség 2012 novemberében megfosztotta Tyigijevet olimpiai bronzérmétől, mert a doppingellenőrzés minden kétséget kizáróan nyilvánvalóvá tette, hogy tiltott szert használt. Az kiváltképp árulkodó, hogy az üzbég nem is kérte a B próba elvégzését, aminél nagyobb és egyértelműbb beismerést talán soha nem jegyeztek fel a sporttörténelemben.

A bronzérmet ezt követően Hatos Gábornak ítélte a Nemzetközi Olimpia Bizottság, és a medált Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára adta át birkózónknak a győri Polgármesteri Hivatal épületében.

Így tért meg jogos tulajdonosához az olimpiai bronz, a sors azonban nem adta meg Gábornak azt, ami minden, érmet szerző kiválóságnak megadatott: az olimpiai dobogón állni, megfürdeni az örömben és a dicsőségben akkor, amikor az a leginkább számít.

Hatos Gábor_London