Hírek

Foci EB: még négy nap az osztrák-magyarig

Pénteken 21 órakor a házigazda francia és a román együttes mérkőzésével megkezdődik a 15. labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen 44 év elteltével szerepelhet ismét a magyar válogatott.

A mieink elsőként jövő hét kedden, június 14-én Bordeaux-ban Ausztriával, majd négy nappal később Marseille-ben Izlanddal, végül június 22-én Lyonban Portugáliával találkoznak. A játékvezetői keretnek is van magyar tagja, Kassai Viktor és segítői már a francia-román nyitómeccsen bemutatkoznak.

Az Európa-bajnokságon 24 válogatott szerepel, a hat négyes csoportból automatikusan továbbjutnak a csoportok első és második helyezettjei, továbbá a négy legjobb harmadik. A kontinensviadalok történetében először ezen a tornán alkalmazzák majd a gólvonal-technológiát.

Az MTI összefoglalója szerint a viadal egyik nagy favoritja a házigazda francia válogatott, amely a legutóbbi két hazai rendezésű eseményen, az 1984-es Európa- és az 1998-as világbajnokságon aranyérmes lett. A világbajnok németek szintén az esélyesek közé tartoznak, már csak azért is, mivel a 2006-os vb óta valamennyi nagy tornán legalább a legjobb négyig jutottak. Ugyanakkor Eb-t legutóbb húsz éve nyertek.

A címvédő spanyolokat sem szabad leírni, noha a négy évvel ezelőtti diadaluk óta már közel sem olyan verhetetlen a csapatuk, mint amelyik egymás után nyert két Eb-t és egy vb-t. Mindenesetre a kontinensviadalok történetében övék az egyetlen címvédés, így értelemszerűen a triplázás is egyedülálló bravúr lenne. A németek és a spanyolok holtversenyben rekorderek három végső sikerükkel.

A két titkos favorit Anglia és Belgium. Előbbi az egész selejtezősorozatban egyedüliként százszázalékos teljesítménnyel harcolta ki a részvételét, az viszont ellene szól, hogy az 1966-os, hazai rendezésű vb megnyerése óta egyetlen tornán sem tudott döntőbe jutni.

Utóbbinak keretét tekintve rendkívül erős csapata van, néhány hónappal ezelőtt még a világranglistát is vezette, ugyanakkor a rutin hiányzik az együttesből, főleg a nagy válogatott tornákat tekintve.

Az Európa-bajnokság döntőjét - akárcsak a pénteki megnyitót - Saint-Denis-ben rendezik július 10-én.

válogatott