Hírek

Foci EB 8. nap

Megőrül és számolgat az egész ország

Amennyiben a magyar labdarúgó-válogatott győzni tud szombaton Izland ellen, biztosan továbbjut csoportjából a franciaországi Európa-bajnokságon. A döntetlen ugyan matematikailag még nem jelentene egyértelműen nyolcaddöntős szereplést, de a statisztika alapján azzal is szinte biztosra vehető lenne a legjobb 16 közé kerülés.

Az 1986 és 1994 közötti három világbajnokság ugyanilyen rendszerben zajlott, mint a mostani, első ízben 24 csapatos kontinensviadal, vagyis a hat csoportból az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is továbbjutott. Ezeken a tornákon az egy-egy győzelem és döntetlen egyetlen kivételtől eltekintve minden esetben továbbjutást ért.

A kakukktojást az 1994-es vb E csoportja jelenti, amelyben Mexikó, Írország, Olaszország és Norvégia egyaránt négy-négy ponttal zárt, de a skandináv ország kevesebb gólja miatt a negyedik, kieső helyre szorult.

Dárdai Pál korábbi szövetségi kapitány óvatosságra intett mindenkit. Szerinte „egy döntetlennel is meglenne sok minden, de még így, ahogy a csoport alakul, még veszélyes is lehet. A lényeg, hogy ugyanúgy játsszunk, ugyanazzal az önbizalommal, ahogy tették, a kondíció meglesz, jól elkapta Bernd Storck, ez, és az egység az ereje a csapatnak.”


 

 

Négy pazar dugó, avagy így vertük meg nagyon Izlandot öt éve

A helyszíni beszámolók szerint minden és mindenki készen áll a magyar válogatott második csoportmérkőzésére a franciaországi Európa-bajnokságon. Az Izland elleni találkozó este 6 órakor kezdődik Marseille-ben, a Nouveau Stade de Vélodrome-ban, ahol várhatóan több mint 15 ezer szurkoló biztatja majd a mieinket.

Mindkét válogatott remekül kezdte a tornát: a magyarok 2-0-ra legyőzték az esélyesebbnek tartott Ausztriát, míg az izlandiak 1-1-es döntetlent értek el a négyes favoritja, Portugália ellen.

A közös múlt a mieinknek kedvez: az eddigi tíz meccsen hétszer győztünk, három vereség ellenében, ráadásul a szigetországiak 21 éve nyeretlenek velünk szemben. A legutóbbi, öt évvel ezelőtti összecsapáson a magyar csapat 4-0-ra győzött, azon a találkozón a jelenlegi keret két tagja, Dzsudzsák Balázs és Elek Ákos is betalált.

A mérkőzés szombaton 18 órakor az orosz Szergej Karaszjov sípjelére kezdődik el.

A várható kezdőcsapatok

Magyarország

Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland, Kádár Tamás - Elek Ákos, Nagy Ádám - Németh Krisztián, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Izland

Hannes Halldórsson - Birkir Savarsson, Ragnar Sigurdsson, Kári Árnason, Ari Skúlason - Aron Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson - Johann Gudmundsson, Birkir Bjarnason - Kolbeinn Sigthórsson, Jón Dadi Bödvarsson