Hírek

Foci EB 2. nap

Megsérült a válogatott alapembere

Kádár Tamás bokasérülést szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott vasárnapi edzésén. Bernd Storck szövetségi kapitány a 18 órakor kezdődött tréning előtti sajtótájékoztatón még arról számolt be, hogy a 23 fős keret minden tagja egészséges, de ez szinte azonnal megváltozott, mert már a gyakorlás első 15 perces, nyilvános részében kidőlt a 26 éves játékos.

A Lech Poznan védője az egymás közti passzolgatás során Gera Zoltánnal rúgott össze, majd a földre rogyott és percekig ápolták, végül befáslizták a bal lábát és elhagyta a pályát. Kádár esetleges kiesése komoly gondot okozhat a német szakembernek, ugyanis az elmúlt két felkészülési meccsen, a világbajnok németek és az Afrika-bajnok elefántcsontpartiak ellen ő kezdett balhátvédként. Esetleges hiányában a debreceni Korhut Mihály juthat szóhoz, aki márciusban a horvátok elleni barátságos meccsen játszott.

Kádárra biztosan vizsgálatok várnak, amelyek elvégzése már csak azért is sürgős, mert ha súlyosabb sérülésről van szó, akkor a magyarok első, keddi mérkőzését megelőző napon még változtathat keretén Storck, de ehhez az európai szövetség (UEFA) orvosi bizottságának hozzájárulása is szükséges.

Az Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatott elsőként kedden Ausztriával csap össze Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izland, végül június 22-én, Lyonban Portugália lesz az ellenfele.


 

 

A kérdések kérdése: mennyit kasszíroz a válogatott a EB-n?

A tiszta nyereség 30 százalékát osztja szét a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a franciaországi Európa-bajnokságon szereplő válogatott játékosai között.

Vági Márton, az MLSZ főtitkára az M4 Sportnak elmondta: a 30 százalékot előre meghatározták, de a tiszta nyereséget nehéz kiszámolni. "A költségek biztosak, de minden nap emelkednek, mert újabb és újabb kiadásaink keletkeznek. A bevétel abból adódik, hogy ha nyer a csapat, akkor kapunk pénzt, ez viszonylag tiszta játék."

A főtitkár hozzátette, minden mérkőzésnek más díjazása van. "A továbbjutás egy külön premizált dolog, és a végén még azt is megnézik, hogy melyik mérkőzésnek mennyi volt a nézettsége. Augusztusban derül ki, hogy pontosan mekkora összeget kap az MLSZ az EB-szereplésért."

Vági Márton abban bízik, hogy a magyar válogatott június végéig marad Franciaországban - ez azt jelentené, hogy továbbjut a csoportjából, hiszen a nyolcaddöntőket június 25. és 27. között rendezik. "Elégedett akkor leszek, ha a nézők azt mondják, hogy jól szerepelt a magyar csapat. Hogy ez eredményben mit jelent, azt nem tudom, de reménykedem, hogy bejutunk a tizenhat közé".

Az Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatott kedden, Bordeaux-ban Ausztriával találkozik, majd négy nappal később Marseille-ben Izland, végül június 22-én, Lyonban Portugália lesz az ellenfele.


 

 

Király az élen, a magyar válogatott a dobogón

A Haladás kapusa az Európa-bajnokságok történetének legidősebb játékosa, aki pályára lépett a sorozatban. A kiválóság két hónapja múlt 40 éves, 19 nappal idősebb, mint az ír Shay Given, aki 1976. április huszadikán született.

A magyar válogatott a második helyen áll a rutinos játékosokat felvonultató válogatottak mezőnyében, nálunk 3, 35 év feletti futballista szerepel a keretben. A legidősebb csapat az íreké – 29,39 az átlagéletkor -, őket az oroszok, csehek, szlovákok követik. A legfiatalabb csapat Angliáé – 25,39 az átlagéletkor -, aztán Németország és Svájc következik. Mi egyik tabellán sem vagyunk benne az első ötben.

 További érdekesség, hogy az izlandi és az északír játékosok 22 különböző klubból jönnek, míg az oroszoknál mindössze 8 csapat adja a válogatottat. Nálunk a Fradiból jött a legtöbb labdarúgó, szám szerint 6.

Kifejezetten magasnak számítanak labdarúgóink, ötös holtversenyben a második helyen állunk, 185 centiméteres átlaggal. Két csoportellenfelünk, Izland és Ausztria is ezzel az átlagmagassággal büszkélkedhet, vagyis nem leszünk előnyben velük szemben.

Válogatott mezben Robbie Keane szerezte a legtöbb gólt, 67-et. Ibrahimovic 62-nél, Ronaldo 58-nál tart – derül ki az index összesítéséből.


 

Dzsudzsák lábában és Böde fejében van a magyarok boldogsága

Kulcsfontosságúak lehetnek a rögzített szituációk Guzmics Richárd, a franciaországi Európa-bajnokság nyitányára készülő magyar labdarúgó-válogatott védője szerint. A Wisla Kraków futballistája a nemzeti csapat első hivatalos sajtótájékoztatóján Montaurouxban beszélt erről. Szerinte a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs kiválóan végzi el ezeket a pontrúgásokat, az ausztriai edzőtáborban pedig rengeteget gyakorolták a rögzített helyzeteket.

Korhut Mihály az osztrákok ellen esedékes nyitótalálkozóval kapcsolatban megjegyezte, remek játékosok alkotják a rivális keretét, ugyanakkor a magyar válogatott szakmai stábja maximálisan feltérképezte az ellenfelet, így mindenre lesz válaszuk.

A válogatott pénteken átköltözött végleges szálláshelyére, Terre Blanche-ba, délután Bernd Storck szövetségi kapitány már ott vezényelt tréninget a 23-as keret tagjainak. Az Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatott kedden Ausztriával csap össze Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izland, végül június 22-én, Lyonban Portugália lesz az ellenfele.