Hírek

Foci EB 11. nap

Első a munka – a mieink egyelőre nem nézik a lehetséges ellenfeleket

A magyar labdarúgó-válogatott négy pontjával ugyan matematikailag még nem jutott tovább csoportjából a franciaországi Európa-bajnokságon, de erre jó esélye van, ennek ellenére Guzmics Richárd szerint a játékosok nem számolgatnak, nem matekolnak azzal kapcsolatban, kik lehetnek a lehetséges ellenfelek.

"A szerdai, portugálok elleni meccstől függ, hányadik helyen végzünk a csoportban, így nincs értelme nézegetni a lehetséges ellenfeleket. Jelenleg csakis a következő meccs számít, arra koncentrálunk" - mondta a Wisla Krakow védője.

Guzmics a szurkolókról is beszélt, úgy vélte, magyar várost csináltak Marseille-ből, és hatalmas motivációt adott nekik, hogy legalább 20-25 ezren voltak a lelátón. Nem tudja elképzelni, hogy bármi probléma lett volna velük a városban vagy a stadionban, de ha mégis, akkor arra kéri a drukkereket, hogy ne essenek túlzásba és sportszerűen szurkoljanak.

"Nagyon fontos döntetlen volt. A szünetben azt kérte Bernd Storck szövetségi kapitány, hogy egygólos hátrányunk ellenére játsszuk tovább a saját futballunkat. A második félidőben komoly nyomást gyakoroltunk az ellenfélre, és sikerült egyenlíteni, így győzelemmel ér fel ez a döntetlen" – jegyezte meg.

Guzmics arról is beszélt, hogy a soron következő rivális klasszis játékosokból áll, így nem hiszi, hogy idegesek lesznek majd, és tudják mi kell nekik a továbbjutáshoz - csakhogy ehhez a magyaroknak is lesz egy-két szavuk.

Válogatottunk négy pontjával vezeti az F csoportot a második forduló után, és harmadiknál rosszabb már nem lehet a kvartettben. A csapat az utolsó körben, szerdán 18 órától Portugáliával találkozik Lyonban.


 

Gyerekekkel, barátnőkkel, feleségekkel hangolt a válogatott a portugálok ellen

„Családi napot tartott a válogatott vasárnap, a reggeli edzés után a labdarúgók szerettei bejöhettek a táborba, és szabadfoglalkozás volt mindenkinek. De hétfőtől már Portugáliára koncentrálunk. Ez az Európa-bajnokság, és nem turistaként vagyunk itt, majd a torna után elmehetnek vakációra a játékosok" – nyilatkozta az MTI franciaországi tudósítójának Bernd Storck szövetségi kapitány.

"Minden pont olyan, mint egy álom, és nekünk már négy van. Ha valaki ezt mondja nekem a torna előtt, nem hiszem el" – tette hozzá a szakvezető. Szerinte nagyon fontos volt, hogy olyan erős ellenfelekkel találkozzanak az Eb előtt, mint Horvátország, az Afrika-bajnok Elefántcsontpart vagy a világbajnok Németország.

"Különösen a gelsenkircheni találkozó volt meghatározó. Futballistáim 60 ezer szurkoló előtt játszhattak, így sok tapasztalattal gazdagodtak, ezáltal már nem volt újdonság, hogy ilyen nagy tömeg előtt léptek pályára, mint ami az Eb-n is várt rájuk" - fogalmazott Storck.

A 23 fős keretét kiegyensúlyozottnak nevezte és megjegyezte, minden egyes játékosa megérdemli, hogy ott legyen a kontinensviadalon és lehetőséghez jusson. Szerinte Magyarországon a "múlt árnyéka hatalmas", de meg kell adni a lehetőséget a mostani generációnak, mert kiérdemelte ezt. Sok tehetséges futballista van Magyarországon, de dolgozni kell velük, és lehetőséget adni nekik a játékra.

A magyar válogatott a második csoportkör végén matematikailag még nem jutott tovább, de négy pontjával vezeti az F csoportot és harmadiknál rosszabb már nem lehet a kvartettben. Az utolsó körben, szerdán 18 órától Portugáliával találkozunk Lyonban.

A hat négycsapatos csoportból az első két helyezetten túl a négy legjobb harmadik is továbbjut a nyolcaddöntőbe, az egyenes kieséses szakaszba.


 

 

Angol bíró vezeti a magyar-portugált

Az angol Martin Atkinson sípjelére indul útjára a labda szerdán a magyar labdarúgó-válogatott harmadik, Portugália elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésén - derül ki az európai szövetség honlapjáról.

Atkinson korábban kétszer bíráskodott a mieinknek: 2010 szeptemberében a svédek elleni Eb-selejtezőn (0-2), majd 2013 októberében a hollandok elleni, rossz emlékű, 8-1-es vereséggel végződött vb-selejtezőn.

A 45 éves szigetországi játékvezető eddig egy meccset dirigált az Eb-n, a Németország-Ukrajna (2-0) találkozót.

Az első fordulóban Ausztriát 2-0-ra legyőző, majd Izland ellen 1-1-es döntetlent játszó, ezzel csoportelső magyar válogatott szerdán 18 órától lép pályára Portugália ellen Lyonban.


 

 

Dzsudzsák: „Ilyen közönséggel nem lehet veszíteni, de…”

Sportszerű bíztatást kér a szurkolóktól Dzsudzsák Balázs, a franciaországi Európa-bajnokságon szereplő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya.

Dzsudzsák szerint „ilyen közönséggel nem lehet veszíteni, a szurkolók segítettek begyötörni az egyenlítő gólt, le a kalappal előttük, és persze a csapat előtt is. 15 millióan léptünk pályára, ilyen segítséggel a hátunk mögött nagyon kevés csapat tud legyőzni minket".

A csapatkapitány ugyanakkor hozzátette: „arra kérünk mindenkit, hogy ugyanígy, közösen vívjuk meg a következő csatákat is, de úgy, hogy a lelátón történtek még a legszigorúbb döntéshozók számára se adjanak lehetőséget büntetés kiszabására, vagyis kizárólag a pályán elért eredmények határozzák meg azt, hogy hogyan zárjuk majd ezt az Európa-bajnokságot. Szerda este ismét találkozunk Lyonban, a portugálok elleni meccsen!".

Nagy szükség van most és a folytatásban is a higgadtságra, ugyanis Dzsudzsáknak a meccs végén, az egyenlítő gól után meg kellett nyugtatnia a felfokozott hangulatban lévő drukkereket, hiszen többen be akartak mászni a pályára, és előkerült egy pirotechnikai eszköz is, amelyet valaki a gyepszőnyegre hajított.

Hat magyar szurkolót vettek őrizetbe a marseille-i stadionban történt incidenseket követően, mert a mérkőzés előtt átmásztak a tribünöket elválasztó kordonokon, illetve a mérkőzés végén görögtüzeket gyújtottak a lelátón. Az UEFA eljárást indított a történtek miatt, a szervezet fegyelmi bizottsága kedden hoz ítéletet az ügyben.