Hírek

Foci EB 1. nap

Francia bíró dirigál az osztrák-magyaron

Clément Turpin vezeti a Magyarország-Ausztria mérkőzést kedden, a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában. A 34 éves bíró 2008-ban mutatkozott be a francia első osztályban, három évre rá az ő sípjelére indult útjára a labda a Francia Kupa döntőjében, ezzel ő lett a legfiatalabb játékvezető, aki valaha kupafináléban dirigált Franciaországban.

A nemzetközi szövetségtől (FIFA) 2009 decemberében kapta meg a nemzetközi titulust. Ilyen fiatalon ez korábban egyetlen francia játékvezetőnek sem sikerült. A nemzetközi porondon az Olaszország-Magyarország U21-es Európa-bajnoki selejtezőn debütált 2010 tavaszán, a meccset 2-0-ára elvesztettük. Turpin mindkét együttesből kiállított egy-egy embert, a magyaroktól Kádár Tamást, aki valószínűleg kedden is ott lesz a pályán Bordeaux-ban.

A magyar felnőtt válogatott egyszer, a Finnország ellen Gera Zoltán fejesével 1-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtezőn találkozott a francia játékvezetővel, 2014 novemberében:

Az osztrák válogatottnak Turpin még nem vezetett mérkőzést.


 

Elnézést kért a magyaroktól a pofára esett norvég újságíró

Bernt Huslker neve nem feltétlenül ismerős a Sportimádóknak, gúnyos kacaja azonban beleégett szinte mindannyiunk memóriájába. Ő az a norvég sportújságíró, aki boldogságtól és kárörömtől egyszerre vezetve vad ordibálásban tört ki az egyik televízió élő adásában, amikor kiderült, hogy Norvégia válogatottja a mieinkkel mérkőzik meg az EB-pótselejtezőn.

Huslker „álomsorsolásnak” titulálta a történteket, majd sietve közölte, hogy villámgyorsan lefoglalja a repülőjegyet és a szállást, ugyanis tutti biztos a skandinávok továbbjutása. Ehhez képest alaposan pofára esett, miután a magyar válogatott meggyőző játékkal elütötte Norvégiát az EB-részvételtől.

A kétfelvonásos dráma itt és itt idézhető fel.

Huslker igazi úriember, ezt most bizonyította: az oslói magyar nagyköveten keresztül megkövette a magyar válogatottat és drukkereit, továbbá közölte, hogy Bödééknek szurkol a kontinenstornán. Itt éritek el a videót, amelyben a riporter magyarul kér bocsánatot mindannyiunktól.

Bravó, Bernt! Hajrá, Magyarok!


 

Az angol csodába kapaszkodhat 15 millió magyar futballőrült

Az amerikai ESPN Stats and Infos számításai szerint 0,07 százalék esélye van a magyar labdarúgó-válogatottnak arra, hogy megnyerje a franciaországi Európa-bajnokságot. A mértékadónak tartott amerikai sportcsatorna twitter bejegyzésben hozta nyilvánosságra az általunk már nagyon várt információt.

A szakújságírók megjegyzése szerint ez sokak szerint a teljes esélytelenséget tüköri, ugyanakkor a Leicester Citynek ennél is kevesebb esélyt adtak az idény előtt, hogy megnyerje az angol bajnokságot, aztán megtörtént a lehetetlen.


 

Az érettségiről lógó magyar középpályás lehet az EB felfedezettje

A tekintélyes Sports Illustrated című hetilap Nagy Ádámot is megjelölte azon fiatal futballisták között, akik berobbanhatnak a franciaországi Európa-bajnokságon.

Az amerikai sportmagazin tíz játékost mutatott be a honlapján, köztük olyanokat, mint a Bayern Münchent erősítő Kingsley Coman, vagy a német válogatottal két évvel ezelőtt már világbajnoki címet nyert Julian Draxler.

Az összeállítás megemlíti, hogy a Ferencvárost is erősítő Nagy Ádám az északírek ellen debütált. Remek kétlábas játékosként jellemzi őt cikk, aki futsalos múltjának is köszönhetően a kifejezetten technikás labdarúgók közé tartozik. Nagy egyébként éppen a szóbeli érettségi vizsgájára készülne, ha nem lenne igazoltan távol.

A cikk írója kiemelte, hogy Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem fél a fiatalokhoz nyúlni, példaként említi Nagy mellett Kleinheisler Lászlót is, aki a norvégok elleni pótselejtező első felvonásán győztes gólt szerzett Oslóban.

Íme Nagy Ádám legemlékezetesebb pillanatai a norvégok elleni pótselejtező visszavágóján: