Hírek

Férfi kosárlabda Eb-selejtező: cél a továbbjutás

Megkezdte a felkészülést az augusztus-szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre a férfi kosárlabda-válogatott. A cél egyértelmű, az együttes ki akar jutni a jövő őszi kontinenstornára.

 Az első edzésen még nem vett részt a honosított Jarrod Jones, mint ahogy a spanyol Vitoriát erősítő Hanga Ádám is csak augusztus elején csatlakozik társaihoz, addig egyéni munkát végez. A kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban elsőként az erőfelmérésen volt a hangsúly, s a játékosok alaposan megizzadtak többek között a gumiszalagos gyakorlatoktól.

 „Az elmúlt négy évben Stojan Ivkovic kapitány irányításával folyamatosan lép előre a csapat, és ha nem jön közbe sérülés, a legerősebb kerettel állhatunk ki a macedónok, a britek és a luxemburgiak ellen” – mondta el a tréning után Szalay Ferenc, a magyar szövetség (MKOSZ) elnöke.

 „Ez most a legjobb magyar csapat, nem foglalkozunk az ellenfelekkel, magunkból akarjuk a legtöbbet kihozni. Örülök, hogy Hanga Ádám három év után ismét köztünk van, nagy segítséget jelent az együttesnek. Az európai szövetség érzi a magyar kosárlabda fejlődését, erre utal, hogy míg négy éve még a negyedik kalapból várták a sorsolást, addig ezúttal a jóval erősebb második kalapba került a csapat” – tette hozzá Stojan Ivkovic.

 A Vitoriával az Euroliga negyedik helyén végzett Hanga arról beszélt, hogy három, illetve két éve sérülés miatt nem állt a válogatott rendelkezésére, tavaly pedig tétmérkőzés híján - Ivkoviccsal egyeztetve - az egyéni fejlődést helyezte az előtérbe. „Nagyszerű érzés volt májusban pályára lépni az Euroliga négyes döntőjében, s a jövőben a válogatottal is szeretnék nagy tornán szerepelni” – jegyezte meg Hanga Ádám.

 A nemzeti együttes 1969 óta csak egyszer, 1999-ben szerepelt Európa-bajnokságon. A 40. Eb-nek Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország,

Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Eb 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

A válogatott keret:

Benke Szilárd (ZTE), Bognár Kristóf (Szombathely), Csorvási Milán (Körmend), Eilingsfeld János (Szolnok), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Laboral Kutxa Vitoria), Jarrod Jones (Pesaro), Keller Ákos (Fehérvár), Kovács Péter (Szombathely), Mészáros Máté (Kecskemét), Perl Zoltán (Capo d'Orlando), Pongó Máté (Kecskemét), Pongó Martin (Kecskemét), Rosco Allen (Stanford Cardinal), Ruják András (Sopron), Supola Zoltán (PVSK), Tóth Ádám (Szolnok), Tóth Gergely (Sopron), Tóth Norbert (Szombathely), Váradi Benedek (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Szolnok)

A válogatott programja:

augusztus 5-7.: Montenegró-Magyarország felkészülési mérkőzések, Zlati Bor, Szerbia

augusztus 11-15.: nemzetközi torna, Kolozsvár, résztvevők: Bulgária, Észtország, Magyarország, Románia

augusztus 19.: Portugália-Magyarország felkészülési mérkőzés, Setubal

augusztus 20.: Magyarország-Hollandia felkészülési mérkőzés, Setubal

augusztus 24.: Magyarország-Ausztria felkészülési mérkőzés, Kecskemét

augusztus 31.: Eb-selejtező: Magyarország-Nagy-Britannia, Kecskemét

szeptember 3.: Eb-selejtező: Magyarország-Luxemburg, Sopron

szeptember 7.: Eb-selejtező: Macedónia-Magyarország, Szkopje

szeptember 10.: Eb-selejtező: Nagy-Britannia - Magyarország, London

szeptember 14.: Eb-selejtező: Luxemburg-Magyarország, Luxembourg

szeptember 17.: Eb-selejtező: Magyarország-Macedónia, Szolnok

Hanga ÁdámHanga Ádám, a válogatott vezére