Hírek

Először szólhat olimpián az új Himnusz

Rio de Janeiróban csendülhet fel először ötkarikás játékokon a Himnusz "új" változata, amelyet MÁV Szimfonikus Zenekar a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kérésre készített el.

A 90 másodperces zenekari változat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályainak megfelelően állt össze, és kifejezetten az olimpiai játékokon és az olimpiai eseményeken szólal majd meg.

A mieink a 2014-es téli olimpián, Szocsiban nem nyertek aranyérmet, így nagy valószínűséggel először Rióban lesz hallható az Erkel Ferenc Társaság által hitelesített zenemű.

„A nemzetközi standard elvárásainak megfelelően ez egy énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben. Különlegessége továbbá a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott Harangs(z)ó, ami egyértelmű utalás az idén éppen 560 esztendeje történt fényes nándorfehérvári diadalra, amellyel egyidejűleg III. Callixtus pápa Európa-szerte elrendelte a déli harangszót” – olvasható az Erkel Ferenc Társaság közleményében, amelyet a MOB idézett a honlapján.

Akár már az első hivatalos versenynapon, szombaton felcsendülhet a Himnusz, hiszen aznap több aranyesélyes magyar sportoló is szerepel.

magyar_zászló