Hírek

Csernoviczki csodája – az első magyar érem a londoni olimpián

A 48 kg-os Csernoviczki Éva szerezte a magyar olimpiai küldöttség első érmét Londonban, 2012. július 28-án. A 25 éves dzsúdós a súlycsoport egyik legeredményesebb versenyzője, a világbajnok és kétszeres vb-második, Ázsia-bajnok japán Fukumi Tomoko ellen lépett tatamira a bronzért, aki eddigi három találkozójukat megnyerte.

Az ExCeL központ cselgáncstermében telt ház, 5 ezer néző előtt akció nélkül telt el az első két perc. Az összecsapás felénél a bírók megintették a japánt. Egy perccel a vége előtt az ellenfél indított egy támadást, amit Éva megkontrázott, de a földharcban nem szerzett pontot.

Negyvenöt másodperc volt hátra, amikor Évát is figyelmeztették. A hátralévő időben nem történt akció, következett az első pontig tartó hosszabbítás, amelynek elején a japán nekiugrott Csernoviczkinek, aki azonban jól védekezett.

A vezetőbíró ekkor elküldte szőnyeg mellől edzőjét és édesapját, Csernoviczki Csabát, a tatabányai dzsúdós pedig szinte rögtön ezután egy ippont érő dobással kiharcolta a győzelmet. Éva a magyar cselgáncssport nyolcadik érmét szerezte, s az ötödik bronzot. Legutóbb az 1992-es barcelonai olimpián állhatott fel magyar dzsúdós a dobogóra.

„Mindenképp dobogóra akartam állni” – nyilatkozta boldogan az MTI-nek, és felidézte, hogy a negyeddöntőben elvesztett találkozó után csaknem elájult, kellett jó fél óra, hogy jobban legyen. „Világversenyen bronzmérkőzésen még sosem tudtam japán cselgáncsozó ellen nyerni, nagyon örülök, hogy ez éppen az olimpián sikerült. Az ellenfelem a világranglista-vezető, s korábban még soha nem győztem le őt.”

csernoviczki_éva_judo