Hírek

Amikor helyreállt a világ rendje: olimpiai bajnok a női kajaknégyes Londonban

Húsz évet vártunk erre! ’96-ban, Atlantában, rá négy évre, Sidneyben, majd 2004-ben, Athénban és 2008-ban, Pekingben is a németek szerezték meg az első helyet a női kajaknégyesek 500 méteres számában. Ezt az átkot törte meg Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina Londonban.

Az olimpiát megelőző három évben a mieinké volt valamennyi vb-arany, a júniusi, zágrábi Európa-bajnokságon azonban csak harmadik lett a magyar egység, s ezért sokan féltették is Kovácsékat.

A magyar négyes előfutam-győzelemmel került a 2012. augusztus 8-án megrendezett döntőbe. Egységünk parádésan rajtolt, s az Eb-második fehéroroszokkal, valamint a németekkel együtt érkezett a táv feléhez. Az utolsó 200 méterhez érkezve aztán már tisztán a mi négyesünk vezetett, a finis pedig nem tartogatott izgalmakat, vitathatatlanul a mi hajónk ért elsőként a célba.

„Hihetetlenül boldog vagyok, csodálatos érzés elsőként áthaladni a célvonalon – mondta Kovács a döntőt követően. - Nagyon készültünk erre, sikerült három olimpiai ezüst után aranyat nyerni.”

Kovács Katalin pályafutása harmadik ötkarikás aranyérmét szerezte, míg a többiek először állhatnak majd az olimpiai dobogó tetejére. A négyes a sportág 21. magyar olimpiai diadalát aratta.

női kajaknégyes_london