Hírek

A vizes VB legmosolygósabb csapata – a magyar szinkronúszó válogatott

A szinkronúszásról viszonylag keveset tud egy hétköznapi szurkoló. Talán elsőre a legtöbbünknek az ugrik be, hogy csinos lányok egy fura csipesszel az orrukon a vízben balettoznak. Pedig ennél ez egy sokkal, de sokkal összetettebb sportág. Többek közt erről és a közelgő világbajnokságról beszélgettem a magyar válogatott tagjaival.

 

Amikor riportot kértem a szövetségtől, úgy gondoltam, néhány mondatban megkérdezem az edzőjüket és egy lányt a csapatból, de legnagyobb meglepetésemre amikor megérkeztem, a lányok közölték, hogy ők együtt szeretnének nyilatkozni. Bevallom ez kicsit szokatlan volt számomra, mégis valamiért végtelenül szimpatikus, hogy ők is nagybetűsen egy CSAPATNAK gondolják magukat, és annyira szinkronban vannak (még ebben is), hogy ezt is együtt akarják csinálni. De ahogy telt az idő, egyre jobban éreztem magam köztük, csupa életvidám, mosolygós lány, akik fiatal koruk ellenére nagyon céltudatosak. Szinte egymás szavába vágva meséltek nekem az imádott sportágukról, a terveikről, az álmaikról.

 

„Sokan gondolják, hogy nagyon könnyű a vízben csak úgy ugrálgatni, pedig ez egy nagyon összetett sportág. Fontos, hogy legyen állóképességed, hogy hajlékony legyél, erős, jók legyenek az adottságaid a vízisportokhoz, mindamellett nagyon nőies sport, fontos a kecsesség és a nőiesség.”

„Mi a többi csapatsportággal ellentétben nemcsak egy-egy világesemény előtt edzünk együtt, hanem egész évben együtt készülünk. Annyi időt töltünk együtt, hogy ismerjük egymás rezdüléseit, és bátran mondhatjuk, hogy nemcsak csapattársak vagyunk, hanem barátok is. Így azt is tudjuk, hogy kit hogy kell motiválni a versenyek előtt és közben, hogy a maximumot hozza ki magából."

„Persze mivel lányok vagyunk előfordul, hogy köztünk is vannak néha-néha cicaharcok (egyszerre nevetnek mind a tizenketten), de ezek sosem nagy problémák, s ezeket mindig megoldjuk, ezeken túl tudunk emelkedni, mert szeretjük egymást. Nálunk igazán jó a csapatszellem, együtt harcolunk a célért.”

 

Kevesen tudják, hogy a magyar szinkronúszó-válogatott tagjai annyira fiatalok, hogy tavaly még csak junior versenyeken indultak, így nekik még nagyobb dolog, hogy az első felnőtt világversenyükre éppen hazai közönség előtt kerül sor.

 

„Nagyon várjuk már a világbajnokságot, de nem helyezésben mérjük a sikert, hanem abban, hogy minél jobban és pontosabban hajtsuk végre a gyakorlatot. Már a vízben érezzük, hogy ez sikerült-e vagy sem, igazából a gyakorlat hangulatából sejtjük már, hogy teljesen összeállt-e a kür az adott versenyen. De persze a biztosat pontozáskor tudunk, illetve akkor, amikor kimegyünk a partra, és ránézünk Natalia arcára.”

A 2015-ös kazany világbajnokság után a korábbi orosz bajnok, Natalia Tarasova irányítja a válogatott edzéseit.

„Amióta Natalia lett az edzőnk, jóval tudatosabbak és erősebbek az edzéseink és nemcsak a fizikai, hanem a mentális határainkat is feszegetjük minden egyes edzésen. De ezt nem bánjuk, még ha sokszor nagyon fárasztóak is az edzések, mert a sok munka egyszercsak kifizetődik.”

„Egyre több versenyen indulunk, egyre több bíró ismer minket, és mivel ez egy pontozásos sportág, ez nagyon sokat számít. Eleinte nehéz volt elfogadni, hogy a pontozás némiképp szubjektív, és néha-néha kevesebb pontot kaptunk egy jól bemutatott kürre, de ezzel ma már nem foglalkozunk. Az a legfontosabb, hogy az edzőnknek és saját magunknak megfeleljünk, hogy úgy jöjjünk ki a vízből a kür után, hogy megtettünk mindent. Amúgy ez egy érdekes folyamat, folyamatos tanulásban és gyakorlásban vagyunk, mert nincs olyan, hogy kész egy kür, mert állandóan változtatunk benne apróbb dolgokat. Ha valami már nagyon könnyen megy, akkor nehezítjük., illetve ez a bírók miatt is szerencsés, ha minden verseny után kicsit csavarunk a gyakorlaton.”

A világbajnokságon június 14 és 22. között kerül sor a szinkronúszó versenyekre. Talán az egyik legimpozánsabb környezet az övéké, hiszen a Városligetben, a Vajdahunyad vára szomszédságában bonyolítják le a versenyszámokat.

„Rengeteget számít, hogy végre hazai közönség előtt tudunk versenyezni, rengeteg plusz energiát fog adni, hogy a szüleink, a barátaink a lelátóról fognak nekünk drukkolni. Illetve, ha őszinték vagyunk, még sosem voltunk olyan versenyen, ahol ennyi ember előtt kellett volna versenyeznünk. Nem olyan régen voltunk Spanyolországban egy versenyen, ahol nagy ováció fogadta a helyi csapatot, és akkor gondoltunk arra, hogy milyen jó érzés is lesz nekünk, milyen szerencsések vagyunk, hogy nyáron ez nekünk is megadatik, és hazai pályán tudunk versenyezni a világbajnokságon.”

 

A csapat tagjai: Dávid Janka Krisztina, Hungler Szabina Mercédesz, Kassai Kamilla, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Kiss Szofi, Lukovszky Sarolta, Péntek Lili Hajnal, Rényi Luca, Riemer Alexandra Barbara, Schwartz Anett Dóra, Thuróczy Karolina Mylan.