Hírek

A világ tetejéről üzent az olimpiai csapatnak egy magyar hegymászó

Páratlan bravúrt hajtott végre Dr. Neszmélyi Emil, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Etikai és Jogi Bizottságának tagja, a Sportjus főtitkára. Egy nemzetközi expedíció résztvevőjeként május 20-án feljutott a hegymászók által jóval veszélyesebbnek ítélt északi útvonalon a világ legmagasabb csúcsára.

A sportember a Mount Everestről üzent a riói olimpiára készülő magyar csapatnak és zászlót is elhelyezett a 8848 méteres magaslaton. Neszmélyi Emil a MOB székházában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy asztmája miatt a mászáskor 7200 métertől oxigénpalackot kellett használnia.

Összesen 27 órát mászott és mindössze 20 percet töltött a csúcson. A szigorú expedíciós menetterv miatt öt perce jutott arra, hogy hét zászlót helyezzen el a Mount Everesten, többek között a riói olimpiára készülő magyar csapatnak szóló üzenetet is -  adta hírül az MTI.

Az extra próbatétel ötlete három éve fogalmazódott meg benne. Többek között azért is választotta az északi útvonalat, mert ezen a szakaszon magyar mászót még nem regisztráltak a hivatalos nyilvántartás szerint.

Neszmélyi Emil a csúcson Fotó: Facebook
Neszmélyi Emil a csúcson
Fotó: Facebook