Hírek

A háromszoros magyar bajnok Lakatos Enikő-Lutter Eszter páros profi strandröplabdázó lett

A magyar strandröplabdázás habár évről-évre fejlődik, még mindig kissé gyerekcipőben jár. A játékosok nagyrésze ugyanis igazolt teremjátékos, és csak a fárasztó teremszezon után vág bele a strandröplabdázásba. Ezért is örvendetes, hogy ettől az évtől kezdve a    háttérbe szorítja a teremröplabdás karrierjét, és egész évben ezentúl a strandröplabdára fog koncentrálni. (Enikő eddig az MTK, Eszter pedig az UTE csapatát erősítette.)

 

Hogy jött az ötlet, hogy profi strandöpisekké váljatok?

Eszter: Nekem fordult meg a fejemben, hogy mi lenne, ha váltanánk a teremről a strandra, hiszen egymás után háromszor voltunk magyar bajnokok, jól ment közösen a játék, és úgy gondoltam, hogy nagyobb sikereket érhetünk el a homokon, mint a teremben. Enikő eleinte nem is tudott semmit a terveimről, neki már csak akkor szóltam, miután leültem Karádi Zoltánnal, a Gödöllői RC szakosztályvezetőjével, hogy egyáltalán lehetséges-e a váltás. Szerencsére igen volt a válasz.

Enikő: Kicsit váratlanul ért a dolog, de aztán nem kellett sokáig győzködni. Azért a terem sem felejtődik el teljesen, mert év közben a Gödöllőt fogjuk erősíteni, de tény, hogy most mindent a homoknak fogunk alárendelni. Izgalmas időszak ígérkezik.

A magyar strandröpisek között ritka, hogy egy-egy páros hosszú éveken keresztül egy párt alkosson, olyan, mintha mindenki csak keresgélné, hogy kivel tud a legjobban játszani. Minek köszönhető, hogy ti ennyire stabil csapatot alkottok?

Enikő: A párosunkat egy testvárpárnak köszönhetjük, a Szombathelyi ikreknek. 2013-ban Eszter még Kittivel, én pedig Szandrával alkottam egy duót, de miután az ikrek a következő szezonban úgy döntöttek, hogy együtt indulnak, adott volt a helyzet, hogy akkor mi is összeállunk egy párosba és kipróbáljuk magunkat együtt. Ez annyira jól sikerült, hogy az első győri versenyünket meg is nyertük, majd a bajnoki döntőben is mi lettünk a legjobbak. Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy együtt folytatjuk. Nagyon jól megértjük, kiegészítjük egymást, szinte olvasunk egymás gondolataiban. Hasonlóak a céljaink, ugyanabban a kemény munkában hiszünk mindketten.

 

Miben változik az életetek ezzel a váltással?

Eszter: Tavaly óta Gubik János vezetésével még keményebben edzünk. A fejlődéshez hozzátartozik, hogy ezentúl már nemcsak magyar versenyeken szeretnénk indulni, hanem nemzetközieken is. Eddig kétszer voltunk Ausztriában, és szeretnénk minél több Satellite versenyen indulni, ami világranglista pontgyűjtő versenynek számít a strandröplabdában. Ha ez sikerül, akkor még az is előfordulhat, hogy egy-egy magyar bajnoki fordulót, akár a döntőt is feláldozzuk abban az esetben, ha egy ilyen versenyen sikerül a főtáblára kerülnünk.

Ennyire nem számítana már az a negyedik arany?

Enikő: De, nagyon szeretnénk idén, negyedszerre is nyerni. De el kellett fogadnunk, hogy ha fejlődni szeretnénk, akkor áldozatokat kell hoznunk. Nagyon nehéz egy ilyen Satellite versenyre bekerülni, így ha sikerül, akkor mindenképpen azt választjuk. Nekünk már az egy nagy előrelépést jelent, hogy ha egy-egy ilyen nemzetközi versenyen indulni tudunk, és tudunk nyerni egy-egy meccset. Ha ez sikerülni fog, akkor már megérte nekünk a váltás.

 

A páros legközelebb a július 13 és 15 között Siófokon megrendezésre kerülő nemzetközi Satellite versenyen fog pályára lépni.