Hírek

A birodalom visszavág: a Kovács-Janics duó londoni ezüstje

Aranypáros – idehaza és külföldön is csak így nevezték Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa kettősét, teljes joggal. A lányok Athénban és Pekingben is nyertek, ráadásul nemsokkal az olimpia előtt magabiztosan zsebelték be az Európa-bajnoki aranyat is, ennek alapján szinte mindenki előre odaadta volna nekik az ötkarikás elsőséget kajak ötszázon.

Kovács előző nap a négyes tagjaként megszerezte pályafutása harmadik ötkarikás aranyát, így mindketten negyedik olimpiai elsőségükért szálltak harcba. Ráadásul sportágtörténeti tettre is készültek, a játékok történetében ugyanis még egyetlen páros vagy négyes egység sem tudott triplázni, azaz egymást követő három olimpián nyerni ugyanabban az összeállításban.

A mieink az előfutamban szép győzelmet arattak, majd az egy órával később rendezett középfutamban néhány centivel, hét századmásodperccel a németek egysége, Franziska Weber és Tina Dietze mögött értek célba. Ez már jelezte, hogy éles küzdelem lesz a fináléban.

A Domino Honvéd 31-szeres és a Démász-Szeged 18-szoros világbajnoka közepesen kezdett, a legjobban a németek lőttek ki a rajtból. Féltávhoz érkezve német, magyar, lengyel volt a sorrend, majd a hajrához érve Kovácsék megpróbáltak felzárkózni a vezető egységhez.

Néhány pillanatig úgy tűnt, ez sikerül is, de Weberék megindították a hajrát, és ismét elléptek a magyaroktól. Janicsék azutolsó métereken már az ezüstért harcoltak a lengyelekkel, a második hely aztán tisztán meglett.

Kovács_janics_Londom

„Csalódott vagyok, hiszen nyerni akartunk, és nem sikerült - mondta a futam után Kovács Katt. - A németek borzasztóan erősek voltak. Nem mentünk mi sem rossz pályát, de ha edzésen így teljesítünk, akkor visszamegyünk, és még egyszer végigevezzük. Valami miatt nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot. A szerdai négyes sikernek nagyon örültem, feldobott, ezért fáj, hogy most nem győztünk megint. Sajnálom, hogy hiába húztuk végig az utolsó centiméterekig, nem volt elég. Most ennyi volt bennünk."

 „Kikaptunk, pedig kieveztük magunkat, de ma ennyi erőnk volt - értékelt Natasa. - A németeknek a nőknél még nem volt aranyuk, szerdán kikaptak tőlünk négyesben, és lehet, hogy most jobban akarták a győzelmet. Nem égett bennünk az a láng, ami szokott. Van még egy versenyem, szeretném bebizonyítani, hogy képes vagyok újból győzni."