Hírek

A betegágytól Rióig – nyerni akar az olimpián Janics Natasa

Öt érem, közte egynél több első hely megszerzésével lenne elégedett a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője a riói olimpián. Storcz Botond szerint egészséges feszült légkör uralkodik most a válogatottnál, de erre szükség is van, hiszen e nélkül senki sem tudná kihozni magából a maximumot.

Rióban nem lesz sok idejük a versenyzőknek a ráhangolódásra, mindenki öt nappal az első futama előtt érkezik Brazíliába. Storcz szerint ennyi idő elég az átállásra és arra, hogy a versenyző elvégezze a még szükséges edzéseket.

A legkomolyabb éremesélyekkel a női kajakosok utaznak, már csak azért is, mert Kozák Danuta egyesben, illetve négyesben is címvédőként, valamint Szabó Gabriellával párosban világbajnokként áll majd rajthoz.

„Nem akarok szerénykedni, két aranyért megyünk” - jelentette ki Szabó Gabriella. Az olimpiai bajnok kajakos elmondta, egyesben minden nap egymás ellen készül a kvartett - Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával kiegészülve -, ezen kívül van egy közös négyes gyakorlásuk is. „Az utolsó napokig próbáljuk majd kihúzni a kemény munkát, mert a helyszínen már nem nagyon lesz lehetőség a gyakorlásra” - tette hozzá Szabó.

A negyedik női számban, K-1 200 méteren a háromszoros olimpiai bajnok, négy éve ugyanezen a távon bronzérmes Douchev-Janics Natasa képviseli a magyar színeket. „Másfél évvel ezelőtt kiszolgáltatott helyzetben feküdtem egy ágyon, hatalmas dolognak tartom, hogy ott leszek az olimpián. Szeretnék egy nagyon jót versenyezni. Az a minimum, hogy bekerüljek a döntőbe, ott pedig már bárki nyerhet, akár én is” - mondta a 34 éves, ötödik olimpiájára készülő klasszis, akit 18 hónapja gerincsérvvel műtöttek.

A férfiaknál a kenus Vasbányai Henrik egyesben és Mike Róberttel párosban is az éremesélyesek közé tartozik. „Kicsit most holtponton vagyok, de egyben nagyon motivált is. Azért már a centit is vágom, hiszen rengeteg a munka, folyamatosan meg kell felelni” - mondta Vasbányai. Hozzátette, esélyeiket ugyan papíron növelte párosban, hogy doppingvétség miatt a nagy riválisok közül az orosz, a fehérorosz és a román egység is kikerült a mezőnyből, ugyanakkor a helyükre belépő német és a moldovai duó is komoly erőt képvisel.

A riói olimpiai kajak-kenu versenyeit augusztus 15. és 20. között rendezik.

Janics Natasa